Серед представників Демократичної партії за це право змагаються 24 кандидати. Щоб визначитися з їхніми поглядами з головних питань міжнародної політики Рада з міжнародних відносин США (CFR) поставила кандидатам низку запитань, серед яких одне стосувалося безпосередньо України. А саме: «Якби вас обрали президентом США, що б ви зробили для протистояння російській агресії проти України?»

«Голос Америки» навів відповіді деяких кандидатів. 

Добре відомий в Україні колишній віце-президент Джозеф Байден озвучив такі пункти програми щодо України, які він планує втілювати в разі обрання на посаду президента: «Я зробив би Україну пріоритетом міжнародної політики. У військовій сфері я надав би безпекову допомогу від США, включаючи зброю, щоб посилити здатність України захищатись. Я також би розширив успішне навчання збройних сил України, розпочате адміністрацією Обами-Байдена. В економічній сфері я працював би над збільшенням західних прямих інвестицій і підтримував би енергетичну незалежність України від Росії, особливо якщо «Північний потік-2» буде побудовано цього року, що значно зашкодить доступу України до російського газу. Я б забезпечив, щоб допомога США Україні надавалась лише за умови антикорупційних реформ, включаючи призначення справді незалежних антикорупційних прокурорів та суддів. Я підтримав би набагато потужнішу роль США поряд з Францією та Німеччиною у переговорах з Росією. Щоб дипломатія працювала, нам потрібний більший важіль стосовно Москви, і це означає тіснішу співпрацю з європейськими партнерами та союзниками, щоб Росія сплачувала більшу ціну за війну, що триває в Україні. Наша стратегічна мета — підтримати еволюцію демократичної, єдиної, суверенної України і змусити Кремль платити ціну за постійні атаки на міжнародний порядок».

77-річний сенатор США Берні Сандерс, який на минулих виборах став другим за популярністю кандидатом від Демпартії, поступившись Гілларі Клінтон, сказав: «Моя адміністрація чітко заявить Росії, що подальша агресія змусить США посилити тиск, вийти за межі поточних санкцій. Наш теперішній пріоритет — тісна співпраця з європейськими союзниками, щоб допомогти новому урядові України виконати обіцянки з економічних реформ, покращення життя і значного зниження корупції».

Корі Букер, який з 2013 року представляє штат Нью-Джерсі в Сенаті, відзначив, що відвідував Україну і виступив за продовження політики санкцій проти РФ: «Коли йдеться про російську агресію, давайте чітко скажемо: росіяни не просто нападають на Україну, або США — вони намагаються зашкодити демократії. Вони намагаються розділити та пересварити лідерів країн та населення, і це неприйнятно».

Більшість кандидатів, відповіді яких навів «Голос Америки», відзначали, що напад Росії на Україну є нападом на демократію і викликом для всього світу. Кандидати виступають за продовження і навіть розширення санкцій, співпрацю з Україною та європейськими союзниками у протистоянні російській агресії, посилення боротьби з кібернападами та втручанням у внутрішні справи країн з боку РФ.

Фото: ukrainian.voanews.com