Відбувалося свято на території пам’ятки садового мистецтва державного значення в Більче-Золотецькому ландшафтному парку та на місцевому стадіоні. Тут було зорганізовано чимало цікавих локацій: виставки, фотозони, атракціони й майстер-класи, мистецькі виступи аматорських та професійних колективів.

У рамках святкування організували й традиційний фестиваль трипільської культури «Вертеба», який проходив у гіпсовій печері, де діє перший і єдиний в Україні підземний музей трипільської культури — відділ Борщівського обласного краєзнавчого музею.

Розташована Вертеба за два кілометри на північний захід від села на лівому березі річки Серет. Вона належить до найбільших печер в Європі: довжина підземних ходів — 9 тисяч 021 метр. Середньорічна температура всередині — 9—10 градусів за відносної вологості 92—100 відсотків. Екскурсійний маршрут, прокладений залами та коридорами Вертеби, має довжину 1000 метрів.

Привітав земляків зі святом голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук (на знімку): «У нас тут, на древній землі, де проживали трипільці, завжди було гостинно та щиро. Тому й нині Більче-Золоте радо приймає гостей, бо має чим похвалитися, що показати. Споконвіків ця благодатна земля народжує справжніх патріотів, трудівників, які самовіддано працюють заради процвітання рідного краю, за потреби беруть до рук зброю та оберігають рідний край від зайд будь-якого ґатунку. Природне багатство і краса тутешніх краєвидів, славне історичне минуле, сільськогосподарський потенціал сьогодні формують привабливий імідж Більче-Золотого —  цього дивовижного куточка Борщівщини. Особ-ливим є і сам фестиваль трипільської культури «Вертеба». Завдяки борщівським науковцям з обласного краєзнавчого музею, на чолі з Михайлом Сохацьким, фестиваль цікавий інформаційно та яскравий. Адже ці талановиті люди доводять, що ми, мешканці Тернопілля, — нащадки трипільців, бо поселення трипільців виявлено в різних куточках нашої області. Переконаний, тут відкриють ще не одну археологічну пам’ятку, бо наш край багатий на історичні скарби. Тож від щирого серця й від усієї душі від себе особисто та Тернопільської обласної ради бажаю всім жителям Більче-Золотецької громади здоров’я, щастя, добра, щедрої долі, сили і наснаги в усіх ваших справах». Очільник області також висловив подяку депутату обласної ради Володимиру Іванишину, який доклався до проведення цього свята.

День села й фестиваль трипільської культури «Вертеба» — це не лише свято для місцевих жителів, а й туристична промоція регіону, — каже голова Більче-Золотецької об’єднаної територіальної громади Галина Огородник.— Одне з питань, над яким працюємо у громаді, — це розвиток зеленого туризму. Плануємо відновити готель, який є на нашій території. Приміщення маємо, але воно потребує капітального ремонту. Цього року ми взяли участь у всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України» й потрапили до п’ятірки кращих. Результати планують оголосити 1 вересня. Сподіваємося, наш бізнес-план розвитку сільської території підтримають, бо готель — це нагальна потреба нашого села. Окрім культурних та історичних цінностей, у селі працює

Більче-Золотецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації. Сюди їздять чимало людей, потім до відпочивальників приїжджають родичі, які теж хотіли б десь зупинитися. Ще одне знане село на нашій території — Монастирок. Тут бувають чимало паломників. І до нас часто звертаються, що є потреба в ночівлі, є потреба в готелі. Тому ми плануємо йти вперед і не зупинятися на досягнутому».

Тернопільська область.