Руслан Стефанчук, Дмитро Разумков.

 


Під час чергового засідання Підготовчої депутатської групи.

 


Ірина Геращенко, Артур Герасимов, Дмитро Лубінець.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.     
Більше фото тут 

Голова Підготовчої депутатської групи представник політичної партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, відкриваючи засідання, повідомив, що після завершення розгляду питань порядку денного відбудеться засідання підгруп робочої групи — з організаційних питань та із забезпечення організації урочистого планерного засідання Верховної Ради України. Головуючий поінформував, що до порядку денного було внесено питання, запропоновані апаратом Верховної Ради України та Програмою USAID «РАДА».

До обговорення персонального складу комітетів Верховної Ради представники Підготовчої депутатської групи, сформованої з числа новообраних народних депутатів, перейдуть, найпевніше, аж у вівторок, 20 серпня. У четвер, до 12-ї години членами першої підготовчої групи, яка займається питаннями, пов’язаними із організацією роботи комітетів, мають бути сформовані пропозиції з приводу переліку та предметів відання комітетів. Уже по обіді підготовча група збереться для того, щоб остаточно визначитися із цього питання. Тільки тоді зможуть надходити пропозиції з приводу персонального складу профільних парламентських комітетів. До апарату Верховної Ради всі пропозиції повинні надійти до 10-ї ранку понеділка. А підготовча група зможе прийняти остаточне рішення з цього питання не раніше, аніж у вівторок, 20 серпня. Друга підготовча група займатиметься організацією складання присяги народними депутатами, визначатиме перелік запрошених осіб тощо. Усі напрацювання виноситимуть на обговорення у форматі підготовчої групи — тільки-но з їх приводу визначаться у рамках підгрупи.

Під час другого засідання Підготовчої депутатської групи майбутні депутати дев’ятого скликання гаряче дебатували щодо організаційних питань. Розтягнулося обговорення, наприклад, з приводу ухвалення самого положення про Підготовчу депутатську групу. Так, її керівник Дмитро Разумков зауважив, що представники «Опозиційної платформи — За життя» надали замість трьох кандидатур для включення у підгрупи аж чотири. «Розумію, що ми всі хотіли б створити для себе лаву запасних, — сказав він. — Але давайте визначимося, хто працюватиме в якій групі». У відповідь на це Вадим Рабінович поінформував, що поки що Олександр Пузанов включений до переліку тільки тому, що Сергій Льовочкін поки що не може долучитися до роботи. 

Це повідомлення він зробив російською мовою, що викликало обурення у представниці «Європейської солідарності» Ірини Геращенко. Вона зауважила, що вже набрав чинності закон про мову і закликала говорити під час засідання державною мовою. 

Таку позицію підтримав і Дмитро Разумков, однак він апелював до Регламенту Верховної Ради. Протягом засідання це питання ще виникало не один раз, оскільки В. Рабінович на українську так і не перейшов. Намагаючись вирішити конфлікт, Д. Разумков зауважив, що проситиме виключати мікрофон тому, хто порушує Регламент, або запрошуватиме перекладача для того, щоб не порушувати закон в стінах парламенту.

Потім майбутні депутати намагалися розібратися з матеріалами, які мали б отримати до того, як розпочалося засідання Підготовчої групи. Представники «Опозиційної платформи — За життя» наголошували на тому, що не отримали порівняльних таблиць, а тому не можуть працювати і просили перенести засідання у зв’язку з цим. Решта учасників групи матеріали отримали електронною поштою. Наголошувалося на тому, що і опозиціонерам їх надсилали, тому продовжили працювати.

Дебати виникли і з приводу одного пункту положення про Підготовчу депутатську групу, згідно з яким голова, заступник голови та секретар Підготовчої групи не можуть бути членами однієї партії. Його пропонували виключити, оскільки на першому засіданні вже проголосували за те, щоб керівником і заступником були Дмитро Разумков і Руслан Стефанчук. Представники «Європейської солідарності» наголосили, що не проти нинішнього складу керівництва групи, але висловили побоювання з приводу того, що виключення цього пункту може перенестися і на формування парламентських комітетів, а це вже свідчитиме про відхід від демократичних практик. У результаті обговорення проголосували за пропозицію, яка надійшла від представника «Батьківщини» Івана Крулька і передбачає вилучити з положення згадування про заступника, залишивши тільки те, що представниками однієї партії не можуть бути керівник та секретар Підготовчої депутатської групи. Суперечки були й з приводу права на оголошення перерви. У результаті обговорення зійшлися на тому, що перерву на 15 хвилин може взяти кожна політична сила, але не більш як раз за засідання.

Отож майбутнім депутатам все-таки вдалося вийти на конструктивну тональність роботи. Як відомо, раніше ухвалили рішення, що засідання підгруп Підготовчої депутатської групи відбуватимуться паралельно і будуть розведені в часі, щоб усі мали рівні можливості доступу до їхньої роботи. Однак учора вирішили, що одразу після завершення засідання Підготовчої групи пройдуть засідання двох підгруп. А представники тих партій, які лише одноосібно представляють свою політичну силу, зможуть долучатися до роботи там, де виникне необхідність. «Хочу зазначити, що всі рішення остаточно прийматимуться на загальних засіданнях, тому це вплине істотно на нашу роботу в підгрупах», — зауважив Д. Разумков. Таку позицію підтримали.

Визначилися також і з завданнями для обох підгруп. Так, перша займатиметься тільки одним питанням — формуванням переліку комітетів Верховної Ради дев’ятого скликання, їх назв та предметів відання. Її координатором одноголосно обрано Руслана Стефанчука. Друга підгрупа охопить одразу три сфери — організація складання присяги народними депутатами на урочистому засіданні перед відкриттям першої сесії, визначення переліку запрошених осіб і розміщення народних депутатів у сесійній залі. Цією підгрупою керуватиме Сергій Іонушас. Обидва очільники підгруп — представники партії «Слуга народу». Водночас, питання порядку денного групи номер один готуватимуться в якості проекту рішення і прийматимуться під час засідання новообраної Верховної Ради.

Д. Разумков повідомив, що апарат парламенту підготував документи, які стосуються реєстрації депутатських фракцій та груп. Цю інформацію представники Підготовчої депутатської групи взяли до відома, оскільки остаточне рішення з цього питання також ухвалюватимуть під час першого засідання законодавчого органу влади. Тільки після цього перейшли до узгодження графіка своїх наступних зібрань.

Нестор Шуфрич на початку засідання Підготовчої групи поінформував про те, що на ім’я Дмитра Разумкова надійшов лист від президента Національного олімпійського комітету, в якому він звертається з проханням зберегти Комітет з питань сім’ї, молоді та спорту з огляду на те, що країна перебуває у році підготовки до Олімпійських ігор, які мають відбутися в Токіо. Вчора під час зібрання майбутні народні депутати розглянули також низку організаційних питань у рубриці «Різне».