За 12 років співробітництва між Закарпаттям та Височиною (край Чеської Республіки) вдалося реалізувати більше ста спільних культурно-освітніх та інвестиційних проектів, заявив під час зустрічі з делегацією краю голова обласної ради Михайло Рівіс. «Нинішнього року додасться ще тринадцять, втілення яких зараз успішно здійснюється. Сьогодні майже немає району, де б ця співпраця не залишила по собі добрий «чеський слід», — повідомив він.

Очільник облради наголосив, що нині для області дуже важливо започаткувати авіарейси з Ужгорода до великих чеських міст. Адже в Чехії налагодили бізнес багато закарпатців, та й велика кількість виїхала на заробітки. «Тому авіасполучення з Чехією потрібне нам як повітря», — мовив М. Рівіс і додав, що не менш важливим є питання відкриття чеського Генконсульства в Ужгороді, про що керівництво облради, депутатський корпус клопотали неодноразово на різних партнерських зустрічах.

Гетьман Височини Їржі Бєгоунек, який спільно з головою крайового уряду Зденєком Кадлецем очолив делегацію краю, натомість зауважив, що авіасполучення з Ужгородом є важливим і для чеської сторони, бо добратися автотранспортом через кордон до

Закарпаття непросто — витрачається чимало часу на митниці. А тому він готовий провести перемовини з міжнародним аеропортом чеського міста Брно, якщо для Закарпаття не принципово, з яким аеропортом працювати.

У відповідь М. Рівіс сказав: нам принципово налагодити авіаперельоти з Ужгорода до Європи та забезпечити устаткуванням тутешній аеропорт для прийому авіалайнерів типу «Боїнг» пожежною технікою європейського рівня, якої у нас, на жаль, немає.

Генеральний консул ЧР у Львові Павел Пешек інформував, що перельоти Львів—Прага почнуть виконуватись уже із жовтня. І Чехія далі підтримуватиме євроінтеграційний курс України. Однак чеські підприємці побоюються вкладати кошти в Україну через ризики нестабільності. Тому домашнє завдання для України — забезпечити іноземному бізнесу гарантії і стабільність.

У зустрічі також узяв участь глава облдержадміністрації Ігор Бондаренко та перший заступник голови облради Йосип Борто, який висловив сподівання, що ці «домашні завдання» вдасться виконати, оскільки новообраний Президент України робить усе, щоб зміцнити дружбу з країнами Європи. Після чого відзначив, що транскордонне співробітництво для Закарпаття є в пріоритеті. На регіональному рівні як з Угорщиною, так і Чехією співробітництво є щирим, доброзичливим, успішним. Українська сторона зацікавлена рухатися далі та розвивати його у сфері економіки, зокрема в галузі туризму. Та для цього треба покращити умови перетину кордону, якість доріг, авіасполучення. Бо і для інвестора, і для туриста час є важливою складовою в роботі.

На зустрічі, як інформує облрада, особливо наголошувалося на необхідності подальшого спрямовання коштів фонду «ВіЗа» («Височина і Закарпаття») на проекти, які будуть довго служити людям і водночас зберегти принцип їх фінансування на паритетних засадах. Обговорили її учасники й низку інших питань, які становлять взаємний інтерес.

На завершення традиційно зробили спільне фото на згадку (на знімку).

Ужгород.