Тринадцять штатів на чолі з генпрокурором Вашингтона Робертом Фергюсоном подали в середу позов до Департаменту внутрішньої безпеки через рішення адміністрації президента США обмежити видачу віз та грін-карт легальним іммігрантам з мінімальними доходами, повідомляє The Hill.

Як інформував «Голос України», зміни в законодавстві, що мають набути чинності 15 жовтня, розширюють можливості забороняти в’їзд або отримання грін-карт легальним іммігрантам на підставі того, що вони скористалися державними послугами, такими як талони на харчування, державні субсидії на оплату житла або медичного обслуговування. В адміністрації США пояснили, що новація поширюватиметься на людей, котрі прибули до США і розраховують на фінансову підтримку держави. А в Білому домі вважають: той, хто прагне стати громадянином Сполучених Штатів, має бути самодостатнім.

Генпрокурор Роберт Фергюсон натомість переконаний, що нове правило є незаконним, оскільки змінює значення терміна «державна відповідальність» і порушує закон про імміграцію і громадянство. Це рішення може нашкодити тим, хто вже живе в США, залишивши їх без дому та медичної допомоги, вважає він. «Ідея адміністрації Трампа зрозуміла: якщо ви багаті, то ласкаво просимо, якщо ви бідні, то — ні», — йдеться в заяві Фергюсона, цитує The Hill.

Губернатор штату Вашингтон Джей Інслі, який також приєднався до позову, наголосив: «Вашингтон завжди підтримуватиме іммігрантів. І жодні дії адміністрації Трампа, ні ділами, ні словами, не можуть цього змінити». Окрім того, він назвав спроби обмежити в’їзд бідних мігрантів ксенофобською політикою.

Позов підтримала і генеральний прокурор Нью-Йорка Летиція Джеймс. «Діти голодуватимуть, цілі сім’ї залишаться без медичної допомоги. Я покликана захищати всі національні спільноти Нью-Йорка, а тому буду в судовому порядку боротися з цим нелюдським правилом», — цитує Джеймс The Hill.

Фото: www.dhs.gov