На знімку: стела, що розташована на в’їзді на територію Донецької області.

Не підконтрольну українській владі територію Донецької області поділили на 20 потенційних об’єднаних територіальних громад — такі зміни до Перспективного плану формування територіальних громад Донецької області затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України. Питання практичного втілення реформ на окупованій території наразі не обговорюється — децентралізація можлива лише після повернення туди української влади. Про це поінформували в Донецькому центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Робота над Перспективним планом, за яким уся територія Донецької області буде поділена на потенційні громади, розпочалася влітку минулого року за дорученням віце-прем’єр міністра, — розповів радник із питань децентралізації Донецького центру розвитку місцевого самоврядування Максим Ткач. — Активну участь у процесі обговорення формату ОТГ взяли фахівці з Мінрегіону, Донецької ОДА, а також команда Донецького ЦРМС. Згідно з оновленим Перспективним планом, на тимчасово не підконтрольній українській владі території планується створити 20 об’єднаних територіальних громад. Загалом виходить, що на всій території Донеччини має бути створено 65 ОТГ».

За словами Максима Ткача, наразі в Донецькій області повністю функціонує 11 ОТГ. Серед наймолодших — Бахмутська міська ОТГ, створена наприкінці червня 2019 року шляхом приєднання сільської території до міста обласного значення. Ще сім громад пройшли процедуру об’єднання, але чекають від ЦВК на призначення перших виборів. Перші вибори не призначають із різних причин, і основні з них — безпекове питання та проблеми з урегулюванням адміністративно-територіального устрою.

Щодо тимчасово непідконтрольної території, то там за Перспективним планом пропонується створити низку різних за своїм форматом громад — міські, сільські та селищні. У деяких із них ситуація матиме такий вигляд: одне місто буде підпорядковане іншому. Наприклад, до складу Харцизької міської ОТГ увійде місто Зугрес, до Донецької міської ОТГ — місто Моспине. За чинним українським законодавством, поки що неврегульованим є питання щодо інституту представництва місцевої влади в таких громадах, де місто підпорядковане іншому місту. Адже в сільській місцевості, наприклад, таке представництво уособлюють старости населених пунктів.

«Потенційні ОТГ на тимчасово непідконтрольній території вважаються спроможними за економічно-соціальними показниками, яким уже понад п’ять років, — зазначив також Максим Ткач. — Наразі немає можливості отримати достовірну інформацію щодо стану економіки в цій частині Донецької області. Отже, формати об’єднаних громад, запропонованих у новому Перспективному плані, в подальшому можуть бути відкориговані».

Щомісяця Мінрегіон готує моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. У рамках цього моніторингу створюється рейтинг областей щодо формування спроможних громад. Після того, як оновлений Перспективний план охопив об’єднаними територіальними громадами всю територію Донецької області, окремі показники для регіону покращилися. Так, Донецька область увійшла до переліку лідерів за показником покриття об’єднаними громадами в Перспективному плані й розмістилася на одній сходинці з іншими сімома областями. Нагадаємо: за загальним рейтингом областей щодо формування ОТГ Донеччина посідає десяте місце в Україні.

Фото прес-служби Донецької ОДА.