Уже сама назва концертного туру, присвяченого 28-й річниці Дня Незалежності України, свідчить про те, що наша країна впевнено рухається в єдиному напрямі: «Марш незалежності» — це єдність і солідарність людей, що сповідують свободу. І цей «Марш незалежності» охопив Луганщину.

За підтримки Командування Об’єднаних сил з п’ятого серпня в області стартував концертний тур з такою назвою, головним виконавцем якого став військовий оркестр окремої артилерійської бригади імені генерала-хорунжого Олексія Алмазова Військово-Морських сил ЗСУ. Оркестр створено два роки тому в Миколаєві.

Вихідців з Луганщини серед музикантів немає, а ось соліст родом з цих місць, і він дуже хотів приїхати разом з оркестром на свою малу батьківщину, та не зміг. Саме в цей період перебував на навчанні.

— А знаєте, з чого все почалося? — запитує начальник оркестру, військовий диригент майор Віталій Мацюк. І сам відповідає: — Спершу нас запросили на святкування 5-ї річниці визволення Лисичанська від проросійських формувань. Ми, звичайно, погодилися. Насамперед на власні очі хотіли побачити те, як живуть люди в умовах війни, і зробити для них щось приємне. З іншого боку, наша музика і пісні дуже потрібні для військово-патріотичного виховання молоді, підняття військового духу.

Музиканти є одним із чинників виховання патріотизму, адже так? Словом, спілкуючись з групою цивільно-військового співробітництва ОТУ «Північ», яке очолює полковник Олександр Ковальчук, ми вирішили створити такий продукт, який сприяв би єднанню армії з народом. Так виникла ідея створення «Маршу незалежності».

Починаючи з п’ятого серпня військовий оркестр вже дав понад десяток концертів. Виступати доводиться на різних локаціях — відкритих майданчиках, у сільських клубах, будинках культури, біля держадміністрацій і здебільшого в населених пунктах, близьких до лінії розмежування. У Кримському, Трьохізбенці, Дмитрівці, Макаровому, Вільховій, Станиці Луганській, Гірському. Про масовані обстріли, які ці села та селища пережили в 2014—2015 роках, сьогодні нагадують подекуди розбиті будівлі, покинуті садиби та порослі бур’яном вирви. В основному ж населені пункти вже загоїли свої рани, завдані війною, люди повернулися до мирного життя, але гірке відчуття втрат і тривога за майбутнє не покидають. Тому для них дуже важливі позитивні емоції, і саме такі емоції вони отримали від концерту військового оркестру.

— Зустрічають нас дуже радо, привітно, — розповідає Віталій. — Дарують нам квіти, сувеніри. В одному населеному пункті діти подарували нам свої малюнки, дитячі поробки. Це було досить зворушливо. Те, що ми побачили у прифронтових селах, дуже вплинуло на нас. Це війна принесла такі жахіття... І дуже хотілося підтримати людей, зробити для них щось корисне. Своєю творчістю підняти настрій. Нехай на годину, на кілька хвилин, аби людина переключилася на музику і забула про свої проблеми, про війну. Наші концерти триватимуть до 26 серпня — їх буде десь понад 30.

У репертуарі військового оркестру є музичні композиції, написані в сучасних обробках, є українські народні пісні. А одну пісню можна вважати лейтмотивом концертного туру. Вона називається «Армія з народом». Це дуже символічно.

Луганська область.