Уже наступного тижня, 29 серпня, відбудеться урочисте засідання Верховної Ради дев’ятого скликання. Новообрані народні депутати відкриють першу сесію, складуть урочисту присягу і розпочнуть свою законотворчу діяльність. А поки що вони продовжують обговорювати свої плани та наміри. 

Найбагатослівніші у цьому плані — представники «Слуги народу». І це цілком очікувано, адже ця політична сила матиме найбільшу кількість голосів у всій історії українського парламентаризму. Щедрі на коментарі члени «Опозиційної платформи — За життя». «Європейська солідарність» також доволі чітко окреслює поле своєї діяльності у новому парламенті, а от «Батьківщина» та «Голос» ділитися своїми намірами не поспішають.

Представники партії «Опозиційна платформа — За життя» вимагають від чинної влади виконати свою обіцянку і взятися до мирного врегулювання конфлікту на сході країни. Про це йдеться в заяві цієї політичної сили, розміщеній на офіційному сайті партії. Опозиціонери стурбовані тим, що збройний конфлікт, який несе смерть людям і руйнує економіку, триває вже шостий рік. Свій план-концепцію мирного врегулювання «конфлікту на Донбасі» політична сила представила ще на початку цього року.

Він базується на Мінських угодах і неодноразово та широко обговорювався в Європі та Росії, кажуть у партії. А також наголошують на тому, що цей план зустрів розуміння «у міжнародних партнерів і підтриманий у Донецьку, Луганську та Москві».

Співголова «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко, наприклад, у телеефірі заявив, що нова влада не проявляє активності для досягнення миру. «У нас парламентсько-президентська республіка і наші дії в Верховній Раді будуть спрямовані на прийняття законів і реалізацію конкретних кроків, щоб зупинити війну. Ми на це націлені», — сказав він. Першочерговим завданням для своїх однопартійців політик назвав боротьбу із «драконівськими тарифами». Мовляв, вони призвели до високого рівня заборгованості за комунальні послуги. У парламенті нового скликання народні депутати мають намір внести законопроекти, які стосуватимуться зниження вартості газу і списання заборгованості тим, хто не міг платити і був позбавлений субсидій. Дії уряду, який завершує свою каденцію, Ю. Бойко назвав «згубними».

У партії «Слуга народу» обіцяють, що із обранням нового складу Кабінету Міністрів не зволікатимуть. Так, в інтерв’ю «Главкому» представник Президента в Кабміні новообраний народний депутат Андрій Герус припустив, що новий склад уряду можуть представити уже протягом перших двох днів роботи Верховної Ради дев’ятого скликання. Він також сказав, що прізвища потенційних кандидатів на посади Прем’єр-міністра та очільників міністерств уже відомі. Проте озвучувати їх не поспішають, адже це може викликати занадто бурхливе обговорення, а це «не завжди конструктивно». Політик не відкинув імовірності того, що може очолити парламентський комітет з енергетичних питань і зауважив, що це стало б «свідченням довіри, яку треба не підвести».

А от коментувати своє керівництво профільним міністерством відмовився. У партії «Слуга народу» є щонайменше десяток охочих працювати на платформі комітету, який займатиметься проблемами в паливно-енергетичній галузі, запевняє А. Герус. І саме це дає йому підстави припускати, що комітет запрацює швидко та ефективно. Серед першочергових рішень — зміни до закону про ринок електроенергії та закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг. Також уже триває аналіз моделі енергоринку, запущеної з 1 липня цього року. «Це питання не зупинки, а зміни моделі так, щоб ринок зміг запрацювати на користь українських споживачів», — зазначив А. Герус. Він також припустив, що після того, як склад Кабінету Міністрів зміниться, роль представника Президента в Кабінеті Міністрів може змінитися, адже це буде «свій уряд, коаліційний і там буде все простіше».

Представник «Голосу» Ярослав Юрчишин звернув увагу на те, що коли Президент Володимир Зеленський балотувався на найвищу посаду в країні, то обіцяв дуже конкретні речі під час зустрічі з представниками антикорупційних організацій — реформу СБУ, НАЗК, перевірку НАБУ та САП. Однак жодних кроків у цьому напрямі поки що не зроблено. Так само нічого не зроблено для того, щоб ліквідувати так званий відділ «К», який займається контрабандою та корупцією. Але насправді, за словами майбутнього депутата, єдине, чим займається цей відділ — це «кошмарить український та міжнародний бізнес». Нинішній глава держави обіцяв вирішити й це питання. Однак воно вже зникло з порядку денного, кажуть у «Голосі». Водночас, певні зміни в структурі керівництва країни все-таки відбуваються, запевнив Я. Юрчишин в інтерв’ю «Радіо Свобода». Це стається, на його думку, завдяки зміні поколінь. Так, у нинішньому складі парламенту, зазначив майбутній народний депутат, буде набагато менше груп, яких «завели» конкретні олігархи. Низка олігархів втратили навіть свої власні місця, а деякі — повністю позбулися свого представництва. Однак у законодавчий орган влади зайшла безпрецедентно велика політична сила, яку пов’язують із Ігорем Коломойським. На думку Я. Юрчишина, прив’язка до такого відомого в країні та поза її межами прізвища грає не на руку партії та й самому Президенту В. Зеленському. Публічні виступи та кадрові рішення представників цієї політичної сили свідчать про те, що Коломойський вирішує не все, вважають у «Голосі».

Представниця «Європейської солідарності» Яна Зінкевич акцентувала увагу на тому, що ліквідація комітету з питань ветеранів є неприпустимою і демонструє неповагу до 370 тисяч ветеранів, родин загиблих та поранених, які розв’язують свої проблеми після повернення. Переведення цього сегменту до предмета відання комітету з питань соціальної політики нівелює проблеми захисників України, переконана молодий політик. Д. Разумков неправильно трактував позицію ветеранів, які прийшли в парламент для конструктивного діалогу, сказала вона і наголосила: ветерани не готові відступати з позиції необхідності створення комітету. «Наша думка одностайна і ми на ній наполягатимемо», — каже Я. Зінкевич.

А член партії «Батьківщина» Валентин Наливайченко в телеефірі висловив переконання в тому, що наша країна має всі шанси стати найбагатшою країною Європи. Але для цього, на думку майбутнього парламентарія, необхідно викорінити корупцію і покарати всіх хабарників та казнокрадів. Але розпочати масштабні зміни Верховна Рада має із себе, переконаний політик. Для цього необхідно скасувати депутатську недоторканність та позбутися всіх привілеїв, суворо карати за прогули та кнопкодавство, а також звітувати перед виборцями і демонструвати рівність усіх перед законом. «Нова Рада повинна мати не лише нові обличчя, а й нову якість української політики і законотворчої роботи, — стверджує В. Наливайченко. — Тільки так можна виправдати отриманий від українців кредит довіри». А лідер цієї політичної сили Юлія Тимошенко висловилася за те, що нашій країні потрібен парад на День Незалежності. За її словами, цей день єднає націю і дає нам привід пишатися своєю країною, дарує сили та натхнення на боротьбу та успіх. Наша незалежність добувається і досі — й від того вона ще більш цінніша, впевнена політик. «Не всі речі в цьому житті вимірюються раціональними величинами, — стверджує Ю. Тимошенко у своєму дописі на Фейсбуці. — Нам потрібна хода наших воїнів та ветеранів Хрещатиком. Нам потрібні сльози гордості та вдячності. Нам потрібна радість наших дітей у святкових вишитих сорочках. Нам потрібна наша рука на серці під час виконання державного гімну. Потрібні єдність, честь, слава і сила...»

Тим часом, у рамках роботи підгруп Підготовчої групи з числа новообраних народних депутатів тривають дискусії з приводу персонального складу профільних парламентських комітетів.