Напередодні липневого саміту Україна — ЄС у рамках платформи «Безпека. Жінки. Мир» українські парламентарки та представниці уряду направили листа Високому представнику ЄС з зовнішньої політики Федеріці Могеріні з проханням відвідати Донбас й зустрітися з родинами військовополонених моряків, політв’язнів і заручників Кремля. Днями надійшла відповідь.

«Пані Могеріні зазначила зміцнення зв’язків між ЄС та Україною; нагадала, що у червні до січня були продовжені економічні санкції проти РФ. Нагадала, що під час саміту ЄС представив перші конкретні кроки для підтримки регіону Азовського моря», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. До того ж ЄС підтримуватиме відновлення Донецької та Луганської областей.

Пані Могеріні висловила жаль з приводу того, що їй не вдалося побувати на сході України через щільний графік подорожей, однак зазначила, що тривожна гуманітарна ситуація залишається у її порядку денному і що на саміті ЄС було оголошено про додаткове гуманітарне фінансування (майже в 134 мільйони євро).

Вона також шкодує, що у Києві не мала можливості зустрітися з родинами бранців і нагадала, що ЄС закликає негайно звільнити українських громадян та уважно стежить за цією ситуацією. ЄС також закликає Росію розслідувати всі порушення прав людини та забезпечити повний, вільний і необмежений доступ міжнародних правозахисників до Криму. ЄС ніколи не визнавав і не визнає анексію Криму.

Ще у червні Європейська рада закликала негайно звільнити 24 незаконно затриманих українських моряків. Росія не виконала рішення Міжнародного трибуналу з морського права, тому дипломати ЄС стежать та за можливості відвідують судові засідання, і наполягають, щоб моряки мали медичну допомогу та юридичну підтримку.

«Ми, в свою чергу, також висловлюємо жаль, що в щільному графіку Високого представника ЄС з зовнішньої політики протягом всієї її 5-річної каденції не знайшлося часу відвідати Донбас, де відбувається єдиний на європейському континенті гарячий конфлікт (інші, розв’язані РФ війни — у замороженому стані), й де РФ влаштувала справжню гуманітарну катастрофу. В тому числі, й блокуючи вже стільки років реконструкцію моста в Станиці Луганській. Ще більш прикро, що в щільному графіку не знайшлося години на зустріч з родинами бранців Кремля, які чекають своїх рідних роками і яким так важливо з перших вуст почути про підтримку Заходу. Ми щиро сподіваємося, що новий Високий представник ЄС знайде час вже цього року відвідати Донбас. Ми ж, в свою чергу, і надалі будемо жорстко захищати національні інтереси України в усіх столицях світу. Нагадувати про Україну, війну на Донбасі й вкрадений Крим, моряків і заручників, аби не дати жодного шансу світу забути про Україну — до повного відновлення територіальної цілісності й суверенітету нашої країни», — резюмувала Перший заступник Голови Верховної Ради.