У ніч на 17 серпня виникла сильна пожежа на другому поверсі готелю «Токіо-Стар», розташованого на початку вулиці Водопровідної, практично на території одеського трамвайного депо, що й належить бізнесменові Вадиму Чорному.

Із палаючого готелю евакуювали приблизно 150 осіб — мешканців і співробітників. Одразу було знайдено тіла восьми загиблих, удень виявили ще одне тіло. Людям, які проживали в готелі, надали допомогу, зокрема медичну та психологічну.

Власник готелю Вадим Чорний заявив про готовність нести відповідальність у тому разі, якщо його провину або провину готелю у виникненні пожежі буде доведено: «Сталася катастрофа. Якщо буде встановлена будь-яка провина з нашого боку, ми нестимемо повну відповідальність, найперше я».

Також він заявив, що протипожежна сигналізація в готелі була справною та спрацювала.

У Головному управлінні ДСНС в Одеській області підтверджують, що протипожежна сигналізація в «Токіо-Стар» була в порядку. Але провести її планову перевірку в 2019 році рятувальники не змогли, бо власник готелю змінив документи.

На пожежу відреагувало керівництво України. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вимагає почати перевірки всіх готелів в Україні на предмет протипожежної безпеки. А Президент Володимир Зеленський підкреслив, що відповідальність мають понести не тільки безпосередні винуватці, а й власник готелю. Він також висловив свої щирі співчуття рідним і близьким загиблих.

Правоохоронці як причину пожежі розглядають кілька версій. Основна — коротке замикання в електрощитовій біля пральні, оскільки вогнище загоряння саме там. Поблизу цього місця знайдено тіла загиблих — усі вони за попереднім висновком померли від отруєння чадним газом. Розглядається версія про те, що пожежа виникла внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Також перевіряється версія про підпал для приховання слідів убивства й про необережне поводження з вогнем відвідувачами. Про це заявив глава поліції Одеської області Олег Бех.

Миколаївське територіальне відділення Державного бюро розслідувань (ДБР) уже почало слідчі дії у рамках провадження, в якому керівництво ДСНС в Одеській області обвинувачується в недбалості. Тривають вилучення документів і допити свідків.

Одеська міськрада вже зараз закриває інші об’єкти в місті, що належать Вадиму Чорному — готель «Зірка» і підземний торговельний центр на Грецькій площі.

Правоохоронці затримали Вадима Чорного, прокуратура готує йому підозру за фактом порушення вимог пожежної безпеки в готелі, що спричинило загибель дев’яти осіб (ч. 2 ст. 270 КК України), і клопотання про обрання запобіжного заходу.

ДБР у свою чергу почало досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неналежного виконання службових обов’язків працівниками ДСНС України в Одеській області, що призвело до виникнення пожежі в готелі «Токіо-Стар» і загибелі людей.

В Одеській обласній адміністрації тим часом готують робочу групу для вивчення діяльності об’єктів з надання послуг туристсько-готельного бізнесу на території області із залученням правоохоронних органів, ГУ ДСНС України в Одеській області, ГУ ДФС України в Одеській області, ГУ Держпраці в Одеській області, ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області, АТ ЕК «Енергопостачальна компанія», «Одесаобленерго», ТОВ «Інфокс», філії «Інфоксводоканал», ПАТ «Одесагаз».

18 серпня в Одесі було оголошено днем жалоби за загиблими внаслідок пожежі в готелі «Токіо-Стар».

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.