Офіційно льодовик оголосили загиблим ще 2014-го, коли стало зрозуміло, що його товщина зменшилася до 15 метрів. Як інформує dpa, такої маси льоду замало, щоб створити достатньо тиску для руху льодовика. Для цього товщина має бути мінімум 40—50 метрів.

Нині те, що колись було льодовиком, перетворилося на невелику кількість льоду на вершині вулкана.

«Ок’єкудль — перший ісландський льодовик, який втратив свій статус», — йдеться у листі для майбутніх поколінь, викарбуваному на дошці пам’ятника (на знімку) першій жертві кліматичних змін. «Найближчі 200 років на всі наші льодовики очікує така сама доля. Цей пам’ятник стоїть тут для того, щоб показати: ми знаємо, що відбувається і що потрібно робити», — сказано у посланні. Наприкінці звернення, автором якого є ісландський письменник Андрі Снаєр Магнасон  — дата церемонії прощання і цифра, що позначає концентрацію вуглекислого газу в повітрі у світі на момент встановлення пам’ятника.

В інтерв’ю ВВС Магнасон сказав: «У зміни клімату немає початку чи кінця, і сенс нашого послання в тому, щоб нагадати самим собі, що історичні події відбуваються, і ми не повинні вважати, що це є нормою. Ми повинні розуміти, яке значення вони мають».

У церемонії відкриття пам’ятника загиблому льодовику взяли участь прем’єрка Ісландії Катрин Якобсдоттір, колишня верховна комісарка ООН з прав людини Мері Робінсон, а також вчені й місцеві жителі, передає агенція новин AFP.

Фото зі сторінки у Твітеррі Rice University News.