Василь Кузан читає поезію верхи на коні.

Раніше він проходив у різних містах заходу України: Виноградові, Мукачево, Нагуєвичах. Щоправда, під іншою назвою. Але оскільки на фестивалі вручається одна з найпрестижніших поетичних відзнак — премія ордену Карпатських лицарів, — то назву вирішено змінити.

Засновниками фестивалю і премії спочатку були поет Василь Кузан і народний депутат України Віктор Балога. Відтак до організації та проведення свята поезії долучилися міський голова Мукачево Андрій Балога і лауреатка першої премії першого фестивалю Таня П’янкова, яка спільно із Василем Кузаном створила літературну агенцію «Зілля». Цьогоріч Василя обрали головою Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України. Тож організовує нинішнє свято і НСПУ. Відкриття фестивалю відбудеться в Ужгороді — саме у приміщенні закарпатського осередку літераторів на вулиці Жупанатській, 3, святкового 24 серпня о 14.00.

— Родзинкою фестивалю є читання поезії верхи на коні, — розповідає В. Кузан. — Це не тільки неповторні емоції та враження на все життя, а ще й спілкування із благородною істотою, адже значна частина літераторів не те що ніколи не сиділи в сідлі, але й ніколи не бачили живого коня. За чотири попередні роки на «Пегасі» читали вірші понад двісті поетів з України та сусідніх держав.

Більш докладну інформацію про фестивальну програму та переможців конкурсу усіх років можна почерпнути на сторінці «Лицар Карпат» у соціальній мережі Фейбсук (https://www.facebook.com/lycar.karpat).

Незмінним інформаційним партнером фестивалю і далі виступає газета «Голос України».

Ужгород.

Фото Леоніда ГОЛЬБЕРГА.