На початку зустрічі глава держави нагадав, що з першого липня в Україні почала діяти нова модель ринку електричної енергії, внаслідок чого зросли тарифи для непобутових споживачів.

«Закінчити нараду маємо формулюванням конкретних рішень — як знизити ціни на електроенергію щонайменше на 15—20 відсотків», — наголосив очільник країни.

Під час зустрічі, як повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента, зокрема, обговорювали вплив подорожчання електроенергії на ціни на водопостачання та опалення для населення, тарифи для промисловості, а також механізми регулювання вартості електричної енергії з урахуванням монопольного становища на ринку окремих виробників.

За результатами наради представник Президента в Кабінеті Міністрів Андрій Герус на брифінгу повідомив, що досягнуто домовленостей щодо трьох кроків, необхідних для зниження цін на електроенергію.

За його словами, Кабінет Міністрів має затвердити постанову про покладення спеціальних обов’язків на компанії «Укргідроенерго» та «Енергоатом».

«Ми очікуємо, що ця постанова дасть можливість знизити тариф «Укренерго» більш як утричі. Нині це 32 копійки за кіловат-годину, а очікується 8—9 копійок», — сказав Андрій Герус.

Ще одним чинником, який сприятиме здешевленню електроенергії, має стати зміна price caps (граничного обмеження ціни електроенергії) на внутрішньодобовому ринку.

«Є сенс трохи підвищити нічну ціну з точки зору цінового обмеження — можливо, майже 10 відсотків. А денну ціну знизити, оскільки вона значно вища, ніж в усіх країнах Європи. Денний price cap можна зменшити на 20 відсотків. Це може дати додаткове зниження кінцевого тарифу для споживача ще на 9 відсотків», — сказав Андрій Герус.

«Якщо ці три заходи здійснити, можемо отримати майже 20 відсотків зменшення тарифу для всіх споживачів: великих, середніх та малого бізнесу, для бюджетних установ і організацій, дитсадків і шкіл», — зазначив він.

Фото: president.gov.ua