Лідери Німеччини, Великої Британії та Франції не підтримують пропозицію Президента США Дональда Трампа про повернення Росії до «Великої сімки» (G7), яку він озвучив 20 серпня. 

Уже наступного дня в Берліні під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном канцлерка ФРН Ангела Меркель нагадала, що Росію звідти виключили «з певних причин» і ці причини досі існують з огляду на анексію українського Криму та підтримку Москвою сепаратистів на сході України, повідомляє Reuters. За словами канцлерки, є «легкий рух» у реалізації Мінських домовленостей. Якби вдалося домогтися великих успіхів у цьому напрямі, то ситуація з поверненням РФ могла б змінитися. «Станом на сьогодні маю сказати, що ми просунулися ще не так далеко, щоб причини, датовані 2014 роком, було відкинуто», — сказала вона.

Таку думку поділяє і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який також нагадав, що уряд його країни звинувачує Росію у використанні хімічної зброї на території Великої Британії. «Доводи на користь повернення Росії в G7 ще треба буде знайти», — заявив прем’єр». Росія створює провокації не тільки в Україні, а й у багатьох місцях світу», — наголосив він.

Президент Франції Емманюель Макрон, який цього тижня зустрічався з В. Путіним, також висловився щодо перспективи повернення РФ до G7. «Я думаю, що повернення Росії без жодних умов було б ознакою слабкості «Великої сімки», — цитує Макрона Reuters. За його словами, це було б стратегічною помилкою. На його думку, необхідно розв’язати українську кризу перед поверненням Росії до клубу провідних країн.

Президент України Володимир Зеленський подякував «країнам, які послідовно підтримують Україну в обстоюванні нашої територіальної цілісності та суверенітету». «З березня 2014 року, після зупинення участі Росії в G8, нічого не змінилося. Український

Крим надалі окупований, український Донбас і досі страждає від війни, — заявив він у Фейсбуці. — Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в’язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії».