На двох останніх апаратних нарадах в облдержадміністрації обговорювали проблему із теплозабезпечення, що раптом намітилась у Сумах. Не уникають цієї теми і на «апаратках» у Сумському міськвиконкомі, але там її аналізують ще емоційніше.

Нове виявилося незабутим старим. Минулого року третина Сум мало не залишилась без тепла та гарячої води, і лише ціною неабияких зусиль комунальну небезпеку вдалося відвернути. Відповідальні за галузь чиновники тоді запевнили, що зроблять усе можливе, щоб ліквідувати її повністю. Але минув час, і стало зрозуміло, що проблема нікуди не поділась.

Підвищені тарифи не допомогли

Сотні багатоповерхівок Сум опалює Котельня Північного промислового вузла. Окрім житлових будинків на території її обслуговування розташовано чимало закладів гуманітарно-соціальної сфери — зокрема кілька лікарень та геріатричний пансіонат, тому комунальне неблагополуччя у північній частині міста може мати резонансні соціальні наслідки.

КППВ — структурний підрозділ Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання, яке тривалий час не може виборсатись з економічних негараздів. Останні позначились і на роботі котельні. Вона накопичила чималі борги за газ, а через затримки заробітної плати працівники котельні неодноразово вдавалися до протестних акцій. Та попри все минулого року споживачі, хоч і з деяким запізненням, усе-таки одержали послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Щоб надалі не виникало ускладнень, наступного опалювального сезону мережі, які обслуговує Котельня Північного промвузла, було вирішено передати іншому оператору — ТОВ «Сумитеплоенерго». Для цього треба було розв’язати кілька проблем — насамперед фінансових та інженерно-технічних. Організаційні моменти здебільшого узгодили, тому про майбутні комунальні метаморфози у березні нинішнього року сумчани повідомили НКРЕКП.

Однак у квітні 2019-го відбулися кардинальні зміни у керівництві Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання, і нове начальство по-новому побачило перспективу використання структурного підрозділу СМНВО — Котельні Північного промвузла. Зокрема, було повідомлено, що КППВ, як і раніше, самотужки опалюватиме третину Сум. Потрібно лише переглянути тарифи на тепло та гарячу воду, тому що вони не покривають собівартості послуг.

Котельні погодили нові тарифи. Вони виявились вищими, ніж у «Сумитеплоенерго», зате обіцяли місту благополучну зимівлю. Тому і значного громадського обурення у Сумах не спостерігалось.

Хто нагріє третину міста?

Нещодавно стало відомо, що й за новими тарифами КППВ працювати не зможе. У попередньому опалювальному сезоні котельня накопичила величезний борг за газ, а коштів, щоб його погасити, немає. 12 серпня на апаратній нараді у Сумському міськвиконкомі заступник директора КППВ Ірина Рибальченко повідомила: СМНВО таки вирішило здати свій енергетичний комплекс в оренду. Таку пропозицію вже одержали потенційні користувачі — міськрада та «Сумитеплоенерго». Добре подумати над потенційною угодою у них уже немає часу, адже до початку опалювального сезону залишилось менше двох місяців. Чому керівництво машинобудівного об’єднання зволікало до останнього, аж поки повідомило про неспроможність опалювати місто, ніхто не пояснює. Як і те, чому третина сумських багатоповерхівок, які обслуговує Котельня Північного промвузла, з квітня залишається без гарячої води.

Директор ТОВ «Сумитеплоенерго» Дмитро Васюнін вважає, що ситуація має чимало незрозумілих і неоднозначних нюансів. КППВ не підготувалась як слід до опалювального сезону, а щоб це зробити, комусь треба витратити чимало коштів. Дамокловим мечем висять 174 млн грн боргу за газ. На ліміти палива можна сподіватись, погасивши не менш як 80% цієї суми. Плюс до всього, машинобудівне об’єднання ставить умову: віддасть свою котельню в оренду лише тому користувачу, котрий опалюватиме ще й приміщення СМНВО. А це, підрахували теплоенергетики, стане не менш як у 60 млн грн за сезон.

Найімовірніше, Сумській міськраді доведеться брати все на себе та створювати комунальне підприємство, яке надаватиме жителям обласного центру послуги із централізованих опалення та гарячого водопостачання. Міський голова Сум Олександр Лисенко розпорядився створити робочу групу, щоб напрацювала алгоритм виходу із кризової ситуації. Але чи встигнуть зробити все необхідне до початку опалювального сезону? Принаймні для третини сумчан це, можна сказати, питання побутової безпеки. Хоч надворі й глобальне потепління, ніхто не гарантує, що морозів більше не буде.