Новообрані депутати зберуться на урочисте засідання. І вже цього дня, крім передбачених Регламентом питань, парламентарії можуть ухвалити низку важливих рішень. Загалом за час короткої виборчої кампанії було обіцяно чимало, але чи все буде втілено в життя, покаже час. Принаймні цього разу, вперше в історії українського парламентаризму з часів незалежності, коаліція (більшість) може й не бути створена, адже партія «Слуга Народу» має 254 мандати. Цього достатньо для ухвалення законів, і це може стати великим шансом, бо дасть змогу швидко ухвалювати рішення. Але це також і велика відповідальність, бо вся повнота влади, після призначення нового уряду, буде зосереджена в руках однієї політичної сили. Принаймні «Слуга Народу» обіцяє керуватися у парламенті головним критерієм: мінімум політики та максимум ефективності.

Кнопкодавство та прогули — підстава для втрати мандата

«Очевидно, що є стратегічні рішення, яких українці чекають від Верховної Ради спільно з Президентом: вирішення конфлікту на сході, економічне зростання, організація ефективного управління державою. Крім того, важливо почати роботу парламенту зі скасування депутатської недоторканності», —переконаний новообраний парламентарій від партії «Слуга Народу» Сергій Колебошин.

Власне, зміни до Конституції, що кнопкодавство, так зване неособисте голосування, а також депутатські прогули — пропуск без поважних причин депутатами однієї третини пленарних засідань — будуть безумовною підставою втрати депутатського мандата, у «Слузі Народу» обіцяють спрямувати до Конституційного Суду у перший же день роботи парламенту.

Сам Сергій Колебошин планує ввійти в освітній комітет. «Уже видно, що збирається потужна команда. На мій погляд, це один із найсильніших освітніх комітетів за всі скликання. Ми з колегами почали роботу ще до присяги, бо перед нами багато завдань.

Маємо прийняти закон про повну середню освіту, розробити і прийняти новий закон про професійно-технічну освіту та багато іншого.

Чимало хочеться зробити й у своєму 140-му окрузі. За час виборчої кампанії ми з командою проїхали кілька тисяч кілометрів. Провели сотні зустрічей, дуже різних: від великих колективів до дворових зібрань. Чітко видно, які питання хвилюють людей найбільше. Це і правильність формування ОТГ, відсутність доріг та навчальних закладів, корупція на місцях. Окремо треба виділити питання екологічне: від зсувів берегової лінії до забрудненості Чорного моря.

Нині збираємо карту проблем округу. Разом із місцевими жителями будемо їх розв’язувати. Я точно не той депутат, який з’явиться перед виборцями лише через п’ять років із концертами та майданчиками. Збираюся працювати в Одеській області активно.

Настав той час, коли депутати перестають бути місцевими феодалами, а стають по-справжньому слугами народу. Попереду багато копіткої, але цікавої роботи», — сказав він у коментарі «Голосу України».

Зроблять усе, щоб добитися припинення війни

«Опозиційна платформа — За життя» головними пріоритетами для себе визначила: припинення війни, соціальну підтримку громадян, відновлення реального сектора економіки, зниження тарифів.

— «Опозиційна платформа — За життя» зробить усе, щоб добитися припинення війни, — підкреслив Юрій Бойко. — У нашої політичної сили готовий пакет законодавчих ініціатив, необхідних для цього. На жаль, конкретних кроків із боку влади щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі поки немає. У нас парламентсько-президентська республіка, і наші дії у Верховній Раді будуть спрямовані на прийняття законів і реалізацію конкретних кроків, щоб зупинити війну. Ми на це націлені.

Як наголосив політик, без відновлення миру неможливий розвиток України. «Для відновлення країни необхідно забезпечити підтримку реального сектора економіки і вітчизняного товаровиробника. Потрібна ставка на реальний сектор економіки, підтримку нашого виробника, а не на біганину за кредитами по світу. Всі ці питання для нас є першочерговими, вони ж є першочерговими для всієї країни, для громадян України», — зазначив він.

Юрій Бойко також наголосив на необхідності прийняття закону про опозицію. «Також ми вимагаємо прийняття закону про опозицію, тому що сьогодні це питання не врегульоване, що вносить сум’яття в політичне життя країни. Але це не першочерговий закон. Першочергові — це ті, прийняття яких вимагають люди. Вони стосуються припинення війни, соціальної підтримки громадян, відновлення реального сектора економіки, зниження тарифів. Тобто того, що є життєво важливим», — резюмував співголова партії «Опозиційна платформа — За життя».

Вісім першочергових проектів від «Батьківщини»

Іван Крулько, заступник голови партії «Батьківщина» сподівається, що монобільшість буде реалізовувати очікування своїх виборців, а тому голосуватиме, у тому числі за вісім пріоритетних законопроектів «Батьківщини», ухвалення яких чекають люди. Адже вони мають відновити справедливість та виправити соціально-політичну ситуацію в країні.

Фракція «Батьківщини», за словами І. Крулька, наполягатиме на ухваленні закону про спрямування газу українського видобутку на потреби населення та бюджетної сфери, зменшення рентабельності газовидобувних підприємств до 30%, що дасть змогу вдвічі знизити тарифи на тепло та гарячу воду. Також ми пропонуватимемо збільшити мінімальну пенсію до прожиткового рівня (3094 грн), а допомогу при народженні дитини — до 50, 100, 150 тисяч відповідно. Гроші на це забезпечить деофшоризація, що дасть бюджету 320 мільярдів гривень за три роки, та модернізація податкової системи. Окрім цього, команда Юлії Тимошенко наполягатиме на ухваленні закону про обов’язкове медичне страхування, продовженні мораторію на продаж землі та скасуванні термінів давності за корупцію на війні.

«Пакет із восьми першочергових законопроектів «Батьківщини», за політичної волі «Слуги Народу», можна ухвалити за лічені години і дні. Сподіваємось на підтримку монобільшості. Бо якщо «Слуга Народу» підтримуватиме наші ініціативи, ми будемо розуміти, що поступово зміни, яких чекають українці, відбудуться, і готові допомагати «Слузі Народу» і Президенту реалізовувати їх у життя.

Прокоментував новообраний депутат і питання недоторканності та особисте голосування. «Рівність перед законом — це коли немає обраних, яких не можна притягнути до кримінальної відповідальності. Я вважаю, і це позиція «Батьківщини», що має бути скасована недоторканність з усіх: Президента, депутатів і суддів. Тоді ми можемо сказати, що така рівність є. Щоб забезпечити рівність перед законом, треба прибрати із Конституції всі норми щодо недоторканності Президента, депутатів, суддів. Аби поставити крапку у цьому питанні, достатньо 300 голосів у парламенті. «Батьківщина» підтримає зняття недоторканності. Водночас ми вважаємо, що треба піднімати рівень правоохоронної та судової системи в Україні, боротьби із корупцією, прописати особливості роботи Верховної Ради за однопартійної системи, повернути у Регламент норми про порядок діяльності та формування опозиції, її статус, виключені за часів Януковича у 2010 році задля узурпації влади».

Маємо розпочати реформу

Партія «Голос» також наполягатиме на негайному внесенні законопроекту щодо скасування депутатської недоторканності та початку парламентської реформи. «Під час виборчої кампанії ми обіцяли своїм виборцям почати роботу в парламенті саме з цієї ініціативи, і на сьогодні партією «Голос» підготовлено проект закону України, який не лише скасовує депутатську недоторканність, а й розпочинає парламентську реформу, яка вже давно стала нагальною. Зокрема, йдеться про зменшення кількості народних депутатів, запровадження відповідальності за відсутність у Раді без поважних причин, обмеження депутатства двома каденціями поспіль, викорінення кнопкодавства як явища», — заявив голова партії «Голос» Святослав Вакарчук.

«Реалізація цих ініціатив потребує внесення змін до Конституції України. Такий законопроект можуть внести 150 народних депутатів або Президент України самостійно. Зібрати 150 підписів наразі досить складно. Але, зважаючи на те, що ці ініціативи значною мірою підтримувались політичною силою Володимира Зеленського як на президентських, так і на парламентських виборах, логічним було б оперативне внесення такого законопроекту Президентом України», — сказав він, додавши, що саме тому партія «Голос» вимагає від Президента внести такий законопроект до Верховної Ради. Відповідне офіційне звернення вже підписано і направлено до Президента України.

Крім того, у «Голосі» переконані, що держава, яка шостий рік воює, беззаперечно має дбати про військових та ветеранів. І парламентські інструменти, і Міністерство у справах ветеранів потрібні для представництва інтересів ветеранів, їхніх родин і членів сімей загиблих на найвищому державному рівні. Незалежно від того, чи буде збережений комітет та Міністерство у справах ветеранів, фракція «Голосу» відстоюватиме в парламенті інтереси ветеранів та їхніх родин.

Передусім потрібно буде захищати парламентаризм

«Європейська Солідарність» пріоритетними називає питання національної безпеки, територіальної цілісності та економічного розвитку держави. «Саме тому для нас головними є питання щодо узгодження законодавства і підготовки всього пакета документів щодо реалізації Угоди з ЄС, а з другого боку, це підготовка документів, необхідних для того, щоб у грудні у нас була можливість подати заявку на план дій щодо членства в НАТО. Також у нас в пріоритетах будуть питання захисту ветеранів АТО та ООС», — зауважила у коментарі «Голосу України» новообраний народний депутат Софія Федина.

«Але насправді ми бачимо тенденцію, що все запропоноване «ЄС» буде на корені рубатися більшістю, яка є в парламенті. Так, як це робилося з розподілом комітетів, кількістю депутатів у комітетах. Так видається, що передусім потрібно буде захищати парламентаризм і законність рішень, які можуть прийматися у цьому парламенті. Яким чином захищати, бачитимемо по ситуації. Головне, щоб нині про це знало суспільство», — додала вона.

Щодо особистого голосування, то, за словами Софії Федини, це питання не обговорюється, адже кожен народний депутат має голосувати особисто і нести за нього відповідальність. Натомість у питанні зняття депутатської недоторканності, не все так гладко. «Це питання потрібно винести на широке обговорення. Бо ми маємо умови нестабільної демократії. Згідно з рішенням Венеційської комісії, на яку посилаються всі сторони, в умовах нестабільної демократії недоторканність депутатів не може бути скасована, оскільки це загрожує переслідуванням опозиції. Мені особисто та моїм колегам немає чого боятися, але у даному випадку, думаю, зняття недоторканності може бути використано як репресивний механізм. Тому тут має бути, по-перше, широке обговорення. По-друге, визначення меж зняття недоторканності і меж самої недоторканності депутатів. Щоб це дало змогу їм реалізувати свої функції, обстоювати інтереси виборців і не нести покарання за свою політичну позицію», — наголосила С. Федина. Зрештою, хоч би яку політичну силу не представляли народні депутати, яких би поглядів не дотримувалися, всі вони мають захищати національні інтереси держави, працювати на її користь і пам’ятати: громадянське суспільство пильно стежить за ними і схибити не дасть.