Вечірнє засідання 12 лютого

Вечірнє засідання народні депутати розпочали з розгляду у другому читанні змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції. Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко наголосив: цей проект — один із ключових у боротьбі з корупцією. Він повідомив: фракції знайшли компроміс у питанні призначення директора Антикорупційного бюро. «Кандидатуру керівника цього органу висуває номінаційна комісія. З трьох найкращих Президент обирає одного і призначає директором. Звільняти його можуть або глава держави, або парламент за результатами міжнародного аудиту», — зазначив народний депутат. Верховна Рада 247-ма голосами ухвалила законопроект у цілому з відповідними поправками.

Після цього народні обранці розглянули проект закону про забезпечення права на справедливий суд (№ 1656).

Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич доповів про роботу над цим проектом та над змінами до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів (№ 1497). Комітет, за його словами, вирішив напрацювати єдиний документ на основі цих двох проектів і рекомендує Верховній Раді ухвалити в цілому законопроект № 1656.

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко наголосив: чистити тих, хто десятки років займався «кривосуддям», треба системно. Тому треба прийняти закон, який запустить у роботу Вищу раду юстиції, Вищу кваліфікаційну комісію суддів, котра очистить весь суддівський корпус. «Це перший крок до судової реформи. Законопроект буде направлено до Венеціанської комісії і після її висновків, можливо, підкореговано, але не можна відкладати це питання на декілька місяців. Нам необхідно діяти. Часу немає. У країні, в якій немає суду, — немає ні економіки, ні справедливості, ні культури, ні міжнародних інвестицій, ні захисту прав людини», — зазначив Юрій Луценко і звернувся до всіх парламентаріїв із проханням проголосувати за цей проект.

Представники фракцій «Об’єднання «Самопоміч» і Радикальної партії також висловилися на підтримку законопроекту, але пропонували проголосувати за нього після вивчення всіх поправок. «Ми підтримаємо цей документ, бо він по-філософськи правильний», — зазначив голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк.

Верховна Рада 251-м голосом ухвалила проект закону з урахуванням техніко-юридичних правок.

Також парламент прийняв за основу зміни до деяких законодавчих актів щодо зняття регуляторних бар’єрів для розвитку державно-приватного партнерства (ДПП) в Україні та стимулювання інвестицій. Народний депутат Олександра Кужель зазначила: законопроект створює ефективніші механізми для співробітництва між державою і територіальними громадами та приватними партнерами в рамках ДПП, а також поліпшує інвестиційні умови для приватних інвесторів.

Народні депутати підтримали зміни до Постанови Верховної Ради «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії парламенту з питань приватизації». Зокрема, цим проектом народного депутата Сергія Мельничука відкликано з посади заступника голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони та звільнено від обов’язків члена цього комітету за квотою пропорційного представництва фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

Також парламентарії ухвалили за основу зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, і доповнення до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (щодо врегулювання питань, періодичності, строків виплати допомоги з безробіття.

Крім того Верховна Рада відхилила законопроекти про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо державних капітальних вкладень і про внесення змін до Кримінального кодексу (стосовно встановлення відповідальності за безпідставну відмову або незаконне надання статусу учасника бойових дій).