Під час урочистого засідання. 

 


У центрі — Жан Беленюк.

Більше фото тут

У засіданні участь взяли: Президент Володимир Зеленський, народні депутати попередніх скликань, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду, президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко, голови Верховної Ради попередніх скликань та колишні прем’єр-міністри України. Голова Офісу Президента України, секретар РНБО, голова та члени ЦВК, голова та судді КС, голова Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Генеральний прокурор, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, голова Рахункової палати, голова Нацбанку, в. о. голови СБУ, голова Служби зовнішньої розвідки України, керівники центральних органів виконавчої влади, голови обласних рад та Київський міський голова. Предстоятелі церков та релігійних об’єднань України.

Відкрив урочисте засідання Голова Верховної Ради восьмого скликання Андрій Парубій. Проте розпочав він свій виступ не з привітань, а нагадування, що 29 серпня в Україні — жалобний день.

«Сьогодні ми зі скорботою згадуємо наших захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та цілісність України. Завдяки їхньому подвигу, ми нині тут, у безпеці та мирі, маємо можливість спокійно працювати над законами. П’ять років тому регулярні підрозділи армії російського агресора підступно атакували українських воїнів під Іловайськом. Цей військовий злочин доведений. І покарання невідворотне. Україна пам’ятає трагічні та водночас героїчні сторінки своєї історії: Берестечко, Крути, Іловайськ, аеропорт, Дебальцеве. Так у запеклій, безкомпромісній боротьбі творилася наша незалежність. Будьмо гідними полеглих лицарів України. Вічна пам’ять і слава нашим героям», — сказав він.
Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять полеглих героїв.

Привітавши новообраних народних депутатів від імені Верховної Ради восьмого скликання, Андрій Парубій побажав їм плідної, конструктивної роботи в єдиному законодавчому органі України.

В урочистому засіданні також взяли участь високоповажні іноземні гості: Віце-президент Європарламенту, Президент Парламентської асамблеї організації з безпеки та співробітництва в Європі, Віце-спікер кнесету Держави Ізраїль, член комітету з питань зовнішньої політики та оборони Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина, голова секретаріату європейського енергетичного співтовариства, Віце-президент Світового конгресу українців тощо. Представники дипломатичного корпусу та громадських організацій.

Для зачитування тексту присяги, відповідно до Конституції, на трибуну Верховної Ради запросили найстаршого новообраного народного депутата Юлія Іоффе. Законотворці повторили за ним слова присяги, після чого пролунав духовний гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

«Для церемонії підписання народними депутатами тексту присяги за пропозицією Підготовчої депутатської групи відводиться час до 13-ї години», — повідомив  А. Парубій. Лише після підписання тексту присяги новообрані парламентарії отримали посвідчення та нагрудний знак народного депутата, картку для голосування, довідкові та інформаційні матеріали. А також зареєструвалися для участі в першому пленарному засіданні Верховної Ради України дев’ятого скликання, яке розпочалося о 13-й годині.

На цьому урочисте засідання було оголошено закритим.