Сергій Рахманін, Сергій Соболєв, Олександр Корнієнко. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Погоджувальна рада

Учора відбулося перше засідання Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання.
Нинішнього тижня парламент проведе два пленарні засідання — 3 вересня, ранкове і вечірнє, а з 4 по 6 вересня, з середи до п’ятниці, депутати працюватимуть у депутатських фракціях і групах. Резонансне питання, яке Верховна Рада розглядатиме нинішнього пленарного тижня — проект закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)», № 7203.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков нагадав, що на першій парламентській сесії було сформовано керівництво Верховної Ради, парламентські комітети, попередньо схвалено законопроект щодо змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності, сформовано Кабінет Міністрів. «Уся держава побачила, як Верховна Рада може працювати», — наголосив Д. Разумков. Глава парламенту висловив сподівання на плідну роботу парламенту впродовж наступних п’яти років.

Глава парламенту запропонував парламентським комітетам та депутатським фракціям і групам подати свої пропозиції до проекту Порядку денного до четверга, 5 вересня. 9 вересня його буде винесено на розгляд та схвалення Погоджувальною радою, а 10 вересня — на затвердження Верховною Радою.

Щодо законопроекту № 7203 про внесення змін до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності, який парламент розглядатиме сьогодні, 3 вересня, Дмитро Разумков нагадав, що відповідно до статті 155 Конституції законопроект про внесення змін до Конституції був попередньо схвалений парламентом на першій сесії Верховної Ради України (363 голосами), а на наступній сесії за законопроект має проголосувати в цілому не менш як 2/3 (тобто не менше 300) народних депутатів України. «І дуже сподіваюсь, що залишатимемося послідовними у своїх позиціях і обіцянках, які ми надавали своїм виборцям», — наголосив Голова Верховної Ради. Адже фактично всі політичні сили на виборах обіцяли врешті-решт скасувати депутатську недоторканність.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зауважив, що законопроект № 7203 про зміни до Конституції (щодо скасування депутатської недоторканності) об’єднав увесь сесійний зал, і висловив сподівання, що за п’ять днів серед депутатського корпусу нічого не змінилося. Р. Стефанчук наголосив на потребі схвалити інші зініційовані Президентом проекти конституційних змін. Він також повідомив, що оскільки відбулася оптимізація комітетів Верховної Ради та предметів їх відання, комітетам буде надано розподіл чинних законодавчих актів та законопроектів, щоб проводити парламентський моніторинг за дією законодавчих актів, а у разі потреби — внесення до них змін.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко висловив думку, що Верховна Рада, як вищий законодавчий орган, є «трохи двієчником», і у парламенту нинішньої осені розпочинається фактично «перездача» — депутати мають зробити те, що не встигла попередня Рада. Передусім — скасувати депутатську недоторканність. Парламентарій закликав депутатів активно і ефективно виправляти раніше зроблені помилки. «А основна помилка — це невиконання обіцянок», — підкреслив О. Корнієнко. 

Адже скасувати депутатську недоторканність обіцяють уже понад 13 років. «Проблема з недоторканністю полягає в тому, що вона є елементом корупції й допомагає уникати кримінальної відповідальності», — вважає депутат. Співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко заявила, що пріоритетом Верховної Ради має бути бездоганне виконання Угоди про асоціацію. Фракція, за її словами, подала Голові Верховної Ради власні пропозиції щодо пріоритетних законопроектів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію. Парламентарій закликала парламент при схваленні конституційних змін щодо недоторканності «діяти бездоганно» у юридичному плані. І. Геращенко запропонувала у вівторок провести

Годину запитань до уряду за участю нового Прем’єр-міністра.

На це Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відповів, що така пропозиція, на його думку, є не дуже «коректною», адже уряду потрібно дати трохи часу, щоб вони опрацювали проект Бюджетної резолюції. У свою чергу, Руслан Стефанчук відзначив, що Година запитань до уряду є важливою складовою парламентського контролю, однак відповідно до ст. 229 Регламенту тематика «Години запитань» має розсилатися за тиждень.

Співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко висловив думку, що пріоритетами у діяльності парламенту мають стати виконання Мінських угод заради припинення військового конфлікту на сході України та законодавче підкріплення переговорів, схвалення змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу, амністії щодо мешканців тимчасово окупованих територій, котрі не вбивали. «Маємо дати людям сигнал, що ми їх чекаємо, і вони є повноцінними громадянами України», — підкреслив Ю. Бойко. Фракція також наполягає на першочерговому розгляді майже 25 соціальних законопроектів. Юрій Бойко запропонував главі парламенту скликати організаційну нараду щодо роботи парламенту, оскільки у законодавчому органі вперше створено монобільшість за участю однієї політичної сили — «Слуги народу». Однак суб’єктами законодавчої ініціативи є всі народні депутати України.

У відповідь Дмитро Разумков запевнив, що представники парламентської більшості готові співпрацювати з усіма народними депутатами від усіх політичних сил, і прийняв пропозицію щодо скликання такої наради, доручивши організацію парламентському апарату. «Бо парламент — це єдиний організм, який повинен працювати на інтереси держави», — наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Заступник керівника депутатської фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв запропонував перед початком бюджетного процесу розглянути 10 ключових законопроектів, які впливають на формування доходної та видаткової частин бюджету. Зокрема, щодо регулювання порядку оподаткування офшорних юрисдикцій, ринку природного газу — спрямування газу вітчизняного видобутку на потреби населення, підвищення розміру мінімальної пенсії за віком, прожиткового мінімуму, державної допомоги на народження дитини та багатодітним родинам, про фінансове забезпечення охорони здоров’я та загальнообов’язкове медичне страхування.

Під час Погоджувальної ради лунали заклики не гнатися за швидкістю ухвалення законопроектів, а ретельніше проводити законотворчу роботу, готувати та вносити до парламенту якісні законодавчі ініціативи. «Швидкість не означає поспіх, а оперативність не означає суєту, — таку думку висловив голова депутатської фракції «Голос» Сергій Рахманін. — Такий масив законопроектів за декілька днів «перетравити» дуже складно». На думку політика, зокрема, неприпустимо, як на першому пленарному засіданні парламенту, 64 рази використовувати процедуру «ед хок». С. Рахманін підтримав пропозицію, яка пролунала від фракції «Європейська солідарність» щодо перегляду доцільності об’єднання деяких міністерств, зокрема, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та Міністерства ветеранів.

Співголова ДГ «За майбутнє» Віктор Бондар (до депутатської групи входять мажоритарники) закликав ретельніше опрацювати зміни до Конституції, адже Основний Закон діятиме не рік, не п’ять, а багато років. Він нагадав, що лише у двох країнах депутатську недоторканність скасовано у повному обсязі, а в решти країнах у парламентаріїв зберігається політична недоторканність — тобто право вільно висловлювати свої політичні погляди та позиції. В. Бондар також закликав формувати Держбюджет на наступний рік з огляду на вирішення питання тарифів, охорони здоров’я, виборів до місцевих рад.

Свої пропозиції висловили й деякі голови парламентських комітетів. Зокрема, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев відреагував на пропозиції фракції «Батьківщини» стосовно законопроектів про офшори, повідомивши, що до парламенту вже внесено комплексні законопроекти, у яких врегульовано унеможливлення ухилення від сплати податків через офшорні зони.

Голова Комітету з питань правової політики Ірина Венедіктова повідомила про розгляд комітетом президентських ініціатив, у т. ч. про внесення змін до Конституції щодо скасування недоторканності, адвокатської монополії, призначення та звільнення керівників НАБУ та ДБР, щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради та ін. Комітет рекомендував парламенту схвалити ці законопроекти та направити на висновок до Конституційного Суду.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила ініціативу включити до Порядку денного сесії всі євроінтеграційні законопроекти.

Факт

До порядку денного другої сесії Верховної Ради включено майже 300 законопроектів, із яких 67 — внесені Президентом як невідкладні. 59 законопроектів розглядатимуться за скороченою процедурою. Окрім того, є понад 120 перехідних законопроектів. Не пізніше 15 вересня новосформований Кабінет Міністрів має подати до Верховної Ради проект Державного бюджету на 2020 рік.