Гендиректор ТОВ «Фішер-Мукачево» Василь Рябич (праворуч) знайомить голову ОДА Ігоря Бондаренка з виробничим процесом.

Ця фабрика — одна з найбільших у Європі з виробництва спортивного спорядження. Щороку тут повністю оновлюють колекції лиж і хокейних ключок. Тож цілком логічно, що новопризначений голова ОДА Ігор Бондаренко захотів ознайомитися з виробничими потужностями цієї знаменитої лижної фабрики, цехи якої розташовані на 16 гектарах, умовами праці робітників та проблемними питаннями. Знайомив керівника області з підприємством генеральний директор українсько-австрійського підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ «Фішер-Мукачево» Василь Рябич.

— Щоб уявити масштаби виробничого процесу, назву лише цифри: це 180 моделей спортивно-бігових лиж, 130 моделей гірських і 70 різних модифікацій ключок, — констатував Василь Рябич. — Це при тому, що ми постійно інвестуємо у виробництво значні суми, наприклад, останнього разу — понад три мільйони євро. Ці кошти спрямовуються на оновлення технологічного обладнання, завдяки чому досягаємо більш високої якості продукції. Так, торік під замовлення випустили 1,2 мільйона лиж.

Також гендиректор розповів, що на фабриці працює 1200 робітників, середня зарплата — 17 тисяч гривень, діє соціальний пакет. На підприємстві є й своя поліклініка із стоматологічним кабінетом, спортмайданчик тощо.

— З наступного року хочемо вийти на 20 тисяч гривень середньої зарплати, і таким чином станемо конкурентами потужних виробників у Польщі, Словаччині та Угорщині. Щоб наші люди не виїжджали туди на заробітки, а спокійно працювали вдома, — цитує гендиректора прес-служба ОДА. — Також виробляємо ключки для хокею на льоду, якими грають провідні команди різних країн. Цей вид продукції у нас постійно модифікується і якісно розвивається. Реалізується наша продукція в 43 країнах. Ну і родзинкою виробництва є запчастини до елітних та дорогих автівок різних брендових марок — теж на замовлення.

За словами Ігоря Бондаренка, він давно знає Василя Рябича та історію цього підприємства і з гордістю може констатувати, що «Фішер-Мукачево» — потужний промисловий флагман Закарпаття. Якщо наступного року тут зарплата сягне 20 тисяч гривень, то у людей справді відпаде бажання їхати працювати за кордон.

Очільник області запевнив, що фабрика «може спокійно розраховувати на допомогу держави» в разі потреби.

Фото надане прес-службою облдержадміністрації.