На черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося в середу в Мінську, обговорювали «дорожню карту» втілення так званої формули Штайнмайєра. Консенсусу не досягли. Але резонанс цієї теми вийшов на новий рівень.

Свій план Франк-Вальтер Штайнмайєр озвучив в 2016 році. Він стосувався алгоритму виконання тільки одного пункту Мінських домовленостей — запровадження так званого особливого статусу ОРДЛО (закону «Про особливості місцевого самоврядування»). За «формулою» цей закон набуває чинності у два етапи: «включається» тимчасово в день проведення місцевих виборів на території ОРДЛО, а у разі визнання волевиявлення БДІПЛ ОБСЄ чесним, закон набуває чинності на постійній основі.

При цьому пропонувалося першочергове встановлення режиму тиші, розведення військ, а потім уже політичні кроки з боку України, аж до зміни Конституції. Тоді план Штайн-
майєра не пройшов. Київ категорично відмовився від визнання таких виборів, проведених, по суті, під дулами автоматів бойовиків. А пізніше було заявлено, що змін до Основного Закону не вноситиме.

Судячи з поста у Фейсбуці за підсумками останньої зустрічі в мінському форматі Дарки Оліфер, прессекретаря постпреда в ТКГ Леоніда Кучми, нав’язування плану Штайнмайєра в тому самому форматі неприйнятне для України й тепер. Леонід Кучма заявив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої формули Штайн-майєра про місцеві вибори. Проте її реалізація залежить від виконання низки пунктів. А саме: вибори на Донбасі можливі лише у разі цілковитого припинення вогню, виведення звідти збройних формувань іноземних військ і військової техніки, розведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення, відновлення Києвом контролю над ділянкою російсько-українського кордону, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України та забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ й іноземних спостерігачів.

За словами Оліфер, наша делегація «підтвердила готовність до розведення сил і засобів у районі Золотого й Петровського». При цьому російська сторона «заблокувала визначення можливої дати розведення — така позиція ставить під загрозу ситуацію з безпекою на цих ділянках». Зазначається також, що під час засідання переговорників у середу досягнуто значного прогресу по взаємному одночасному звільненню утримуваних осіб.

Учора російська газета «Коммерсант» опублікувала так звану єдину редакцію формули Штайнмайєра, яку напередодні так і не підписали в Мінську. Про це повідомляє «Європейська правда». Документ займає півсторінки і прописує імплементацію цього плану в українське законодавство.

Згідно з ним, закон про особливий статус «набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені й проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулюють позачергові місцеві вибори у вищезгаданих районах».

Крім того, у документі відзначається, що закон про особливий статус діятиме на тимчасовій основі до дня опублікування місією спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ підсумкової доповіді про вибори. Коли і якщо ОБСЄ визнає вибори такими, що відповідають усім стандартам, закон почне діяти на постійній основі.

У свою чергу представник РФ у ТКГ Борис Гризлов назвав відмову України від «узгодження порядку правового та фактичного закріплення особливого статусу Донбасу» зривом домовленостей радників глав країн «нормандської четвірки», повідомляє ТАСС. За його словами, тепер зірвано й прийняття рішення про розведення сил у Петровському й Золотому, оскільки «питання безпеки мають вирішуватися синхронно з політичними — під час одного засідання».

«Такими діями Київ поставив під загрозу саміт «нормандської четвірки», бо умовою проведення саміту була наявність успішного результату за цими двома напрямами», — озвучив Гризлов позицію Кремля.

А спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік на брифінгу за підсумками переговорів у середу анонсував продовження обговорення плану Штайнмайєра на наступному засіданні ТКГ 1 жовтня. За його словами, тоді ж переговорники повернуться до питання розведення сил і засобів ураження на Донбасі та обміну полоненими.

Марія Золкіна, аналітик фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» вважає, що сама по собі формула Штайнмайєра — ще не «зрада». Мовляв, якщо не пустити проведення виборів на самоплив, якщо висунути чіткі умови та продумати деталі, то вибори на Донбасі можуть стати кроком до повернення окупованих територій під контроль центральної влади.

«Зрештою, і міністр При-стайко, і Президент Зелен-ський уже зробили заяви про важливість компонента безпеки, про обов’язкове виведення російських військ як умову виборів, про те, що вибори мають проходити за українськими законами, за участі українських партій, під контролем українського ЦВК і т. п.

Критично важливо, щоб Київ наполягав на цих умовах уже зараз, а не розраховував на «чесні звіти» ОБСЄ про нібито демілітаризацію й «щодо вільних» виборів.

Підстави для таких вимог в України є. І вони випливають із тієї ж формули Штайнмайєра», — таку думку висловила аналітик у статті, розміщеній на «Європейській правді».