Підтверджуючи відданість принципам та цінностям Ради Європи (РЄ) та визнаючи значні історичні досягнення її статутного органу Парламентської Асамблеї (ПАРЄ) у промоції та контролю за дотриманням прав людини;

Беручи до уваги кризові явища в Асамблеї, що стали наслідком значного послаблення можливості ПАРЄ протидіяти порушенням Статуту Ради Європи та контролювати дотримання державами-членами своїх обов’язків та зобов’язань через зміни, внесені до Правил процедури Асамблеї 25 червня 2019 року;

Відзначаючи водночас важливість збереження механізмів захисту прав людини, гарантованих Конвенцією про захист прав людини та основних свобод на території держав—членів Ради Європи, в тому числі на тимчасово окупованих територіях України;

Делегація Верховної Ради України в ПАРЄ

Підтверджує неприйнятність рішень, що послабили Парламентську Асамблею у частині контролю за виконанням державами-членами своїх обов’язків та зобов’язань та дозволили відновити повноцінну участь у роботі ПАРЄ делегації Російської Федерації без виконання нею жодної з ключових ви-
мог резолюцій/рекомендацій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію проти України та системні порушення РФ прав людини, як на власній, так і на окупованій території.

Закликає ПАРЄ підтвердити обов’язковість усіх рішень та вимог, які викладені в резолюціях Асамблеї щодо засудження агресії Російської Федерації проти України, та щодо ситуації з правами людини на окупованій Росією території України, які були прийняті ПАРЄ під час неучасті Росії в роботі РЄ в останні роки.

Нагадує, що в Резолюції 1988 від 9 квітня 2014 року ПАРЄ засудила російську агресію та анексію Криму як явне порушення міжнародного права, в тому числі Статуту ООН, Заключного акту Наради з Безпеки та співробітництва в Європі, Статуту та основних принципів Ради Європи.

Наголошує, що Резолюцією 1990 від 10 квітня 2014 року ПАРЄ правомірно та пропорційно до скоєних РФ порушень міжнародного права обмежила права делегації РФ та повідомила про можливість ануляції її повноважень, якщо РФ не проведе деескалацію ситуації та не припинить анексію Криму.

Далі нагадує, що слідом за Резолюцією 1990 ПАРЄ прийняла ще щонайменше 10 резолюцій із засудженням агресивних дій Російської Федерації, порушень норм міжнародного права, системних порушень прав людини.

Відзначені ПАРЄ порушення міжнародного права стали підставою для низки судових та арбітражних процесів в Європейському суді з прав людини, Міжнародному суді ООН, Міжнародному морському трибуналі, в міжнародних інвестиційних арбітражах та щодо яких здійснює попереднє дослідження Міжнародний кримінальний суд.

Приєднується до заяв делегацій держав—партнерів України, що повідомили про свою неучасть у урочистостях з нагоди 70-річчя РЄ через безумовне повернення делегації РФ до ПАРЄ. З огляду на те, що значна частина території нашої держави залишається окупованою, а збройна агресія РФ не припиняється, вважаємо неможливою участь української делегації в урочистостях з нагоди святкування 70-річчя Ради Європи та вважаємо таке святкування не на часі.

Заявляє про відмову подавати повноваження нової української делегації на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня 2019 року. Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.

Повідомляє, що протягом часу проведення цієї частини сесії делегація Верховної Ради України в ПАРЄ буде проводити консультації з партнерами по Асамблеї з метою винайдення спільних підходів і рішень, що дозволили б повернути 
ПАРЄ її репутацію важливого взірця демократії, верховенства права і захисту прав людини та свобод в Європі.

Звертається до делегацій держав—членів Ради Європи з закликом провести розширені консультації щодо наслідків безумовного повернення РФ до ПАРЄ та розробки ефективних механізмів відповідальності держав—порушниць статутних документів РЄ та норм міжнародного права.

Звертається до Франції, що наразі головує в Комітеті міністрів Ради Європи, з пропози-цією ініціювати консультації за участі Президента Французької республіки Емануеля Макрона та усіх зацікавлених сторін для широкого обговорення шляхів повернення довіри до Ради Європи та інституційної, а також моральної кризи РЄ, що виникла в результаті добровільної та безпідставної відмови Комітету міністрів та Асамблеї наполягати на дотриманні Росією принципів та стандартів Ради Європи.

Члени делегації:
Умеров Рустем
Бардіна Марина
Василенко Леся
Мережко Олександр
Кравчук Євгенія
Овчинникова Юлія
Хоменко Олена
Лубінець Дмитро
Гончаренко Олексій
Соболєв Сергій
Білозір Лариса
Мезенцева Марія
Скічко Олександр
Камельчук Юрій
Медяник В’ячеслав
Кальченко Сергій
Забуранна Леся
Ясько Єлизавета
Наталуха Дмитро
Ковальчук Олександр.

Голова комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан ЯРЕМЕНКО.