Про це йшлося на вчорашній прес-конференція на тему: «Новий закон про публічні закупівлі — закуповуємо за новими критеріями відбору та вибору» за участю заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олександра Маріковського, експертів та науковців.

Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі», переконаний народний депутат, спрямована на революційні зміни в сфері публічних закупівель. Зокрема, запропоновані нововведення можна умовно поділити на чотири блоки: підвищення ефективності закупівель, введення персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження, гармонізація з міжнародними стандартами.

До того ж закон розширює можливості замовника закуповувати більш ефективно товари, роботи і послуги з поліпшеними характеристиками якості, ресурсоефективності, безпеки та екологічності. Закон запобігатиме «шахрайським схемам» і посилює боротьбу з корупцією.

Вводиться й поняття «спрощених» закупівель — закупівлі товарів, робіт і послуг на суму від 50 тисяч до 200 тисяч гривень, які обов’язково проводитимуть через ProZorro. Так майже 250 тисяч процедур на рік буде виведено з тіні. Додаткова економія завдяки цьому може становити до дев’яти мільярдів гривень на рік.

Вл. інф.