Жваве обговорення законопроекту «Про Державний бюджет України на 2020 рік». У президії — Юрій Стефанчук, Оксана Савчук, Руслан Марцінків, Зіновій Андрійович, Ігор Фріс (зліва направо).

Фото автора.

Нинішній тиждень народні депутати проводять у своїх виборчих округах. Щоб тримати руку на пульсі, зустрічаються з громадами. Концентрують запити, а також доносять інформацію про законотворчі процеси у Верховній Раді.

Одним із найважливіших нині є законопроект «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Народні депутати від Прикарпаття Зіновій Андрійович, Оксана Савчук та Ігор Фріс мали нагоду донести його учасникам засідання регіональної платформи на тему «Законодавче забезпечення реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади. Основні аспекти формування державного бюджету на 2020 рік в умовах децентралізації». Захід відбувся за підтримки USAID в рамках проекту

«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який впроваджує Асоціація міст України (АМУ). У ньому взяли участь представники обласної влади, експерти та журналісти.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук акцентував увагу на завершенні процесу децентралізації. Керівники громад мають практичний досвід і свої пропозиції, тож діалог із парламентаріями дасть змогу виокремити ключові закони для завершення процесу та сформувати головний документ фінансово спроможних громад.

Очільник Івано-Франківська, глава регіонального відділення АМУ Руслан Марцінків наголосив на позитивних моментах реформи децентралізації. «Однак з’являються нові постанови й закони, які не сприяють розвитку місцевого самоврядування. Щороку відчуваємо зменшення видатків на захищені статті — освіту, охорону здоров’я, культуру. Якщо делеговані повноваження не буде підкріплено фінансовим ресурсом, реформа не стане повноцінною. Маємо захищати інтереси громад», — зауважив міський голова.

Перша проблема — пропоновані зміни щодо оподаткування підакцизних товарів — пально-мастильних матеріалів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Ці надходження давали значний фінансовий ресурс громадам. Добре, що бодай на рік вдалося продовжити дію закону про пайову участь у забудові населених пунктів. Однак варто було б узаконити опосередкований податок від нової нерухомості, щоб забудовники не зловживали заниженням його кошторисної вартості.

Народний депутат Зіновій Андрійович (міський голова Надвірної в 2006—2019 роках) спільно з колегами-парламентаріями безкомпромісно відстоював інтереси органів місцевого самоврядування, щоб не допустити згортання бюджетної децентралізації.

«Є моноліт депутатів від Івано-Франківщини. Робота в парламенті — у високому темпі, високий старт. Пропонований бюджет-2020 — дуже серйозний виклик для місцевого самоврядування, його автономії. Саме нинішня зустріч, пропозиції місцевих керівників громад є важливими для прийняття основного фінансового документа року», — повідомив депутат.

Оксана Савчук своєю чергою зазначила: «У законопроекті «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачений розмір доходів — 1079,5 мільярда гривень, а видатків — 1170 мільярдів гривень. Істотно збільшуються витрати на РНБО, натомість зменшено видатки на соціально-економічний розвиток. Громади та місцеве самоврядування мають бити на сполох. Адже бачимо зменшення субвенцій на освіту та медицину, немає дотацій на підвищення якості освіти, будівництво майданчиків для занять ігровими видами спорту, ремонт діючих і будівництво нових спортивних споруд, басейнів».

Ішлося також про те, що із введенням в дію реформи медицини в повному обсязі наступного року не вистачатиме коштів на забезпечення наданих послуг, зарплати медпрацівникам. У законопроекті не передбачено збільшення індексації землі, припинено зарахування частини акцизного податку.

Народний депутат Ігор Фріс наголосив на важливості думки громад щодо їх розвитку крізь призму реформування місцевого самоврядування, впровадження секторальних реформ у галузі освіти й медицини, а також надання високоякісних муніципальних та адміністративних послуг населенню. А народні депутати матимуть реальні матеріали для своїх законотворчих ініціатив, можливість вносити зміни та доповнення до законодавчих актів.

Парламентарій запевнив, що всі напрацювання народних депутатів від Прикарпаття та очільників громад буде зібрано в єдиний документ і подано на розгляд до Бюджетного та інших парламентських комітетів, щоб набули юридичної вірогідності.