Участь і виступ Президента України на 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку під час його першого офіційного візиту до США, де пролунало багато політичних заяв, викликали бурхливу реакцію серед вітчизняного та світового політикуму. «Голос України» зібрав думки народних депутатів України про те, чи почув українського Президента світ.

Богдан ЯРЕМЕНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (фракція політичної партії «Слуга народу»):
— Виступ Президента Зеленського, окрім того, що був політичний і актуальний з точки зору українських проблем, ще й великою мірою був філософський. Він говорив про цінність життя, про цінність миру. Хоча це не щось нове й у світі про це багато говорили, але в тім-то й проблема, і про це говорив Зеленський, — що поділяючи ті самі цінності, говорячи про одні й ті самі речі для України і багатьох інших країн, ми не чуємо один одного. Це — універсальний меседж, який дуже підходить для сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка дуже часто тоне в якійсь конкретиці, деталізації проблем, забуваючи про головне. Звичайно, Зеленського слухали й чули як главу держави, і в цьому немає сумніву. І те, що після виступу до нього підійшов Лавров (міністр закордонних справ Російської Федерації. — Ред.), це теж свідчення того, що Президент Зеленський дібрав слова так, що вони, хоча, можливо, й не принесуть мир у всьому світі, але зачепили кожного.

Переговори щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі та повернення анексованих територій з моменту обрання Президента Зеленського тривають постійно. І безапеляційні та необґрунтовані напади, інформаційні атаки на Зеленського та його партію з викривленням позицій — це теж частина переговорів. Тому що сьогодні переговори йдуть не тільки закритими телефонними лініями, не тільки за столом переговорів, вони також винесені у публічну площину, де кожна сторона намагається якомога краще представити позиції, виграти серця глядачів та слухачів у своїй країні й за кордоном. Й у цьому плані виступ Зеленського теж є частиною миротворчого процесу, адже він ще раз дуже чітко заявив про готовність і аргументовано показав, що Україна і він — як Головнокомандувач і головний український дипломат — має не тільки заяви, а й пропозиції, як можна досягти миру. Тому відповідь — на іншій стороні.

Ірина ГЕРАЩЕНКО, член Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, співголова депутатської фракції «Європейська солідарність»:
— Виступ Президента Зеленського на відкритті 74-ї сесії Генасамблеї ООН — гідний. Назвав РФ тим, ким вона є — агресором, правильні акценти про Донбас, згадав Василя Сліпака...

Чого не вистачало, як на мене, то це все-таки позиції щодо миротворців. Хоча мені здається, що миротворці під егідою ООН якраз мали отримати широкий мандат тимчасової адміністрації, сприяти демілітаризації регіону і підготовці до місцевих виборів.

Ніколи не забуду, як у Мінську бойовики кинули нам закривавлений паспорт Василя. Тоді в мене перехопило подих. Сьогодні пасаж про Сліпака був правильним. Світ має знати, яку високу ціну платить Україна за мир і якими кращими синами і доньками жертвує заради суверенітету.

Наталія КОРОЛЕВСЬКА, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (фракція політичної партії «Опозиційна платформа — За життя»):
— Участь України в сесії Генасамблеї ООН — це дуже важливо для нашої країни. Але нам головне не процес, а результат, мобілізувати всі зусилля, усі можливості, щоб 2020-й став для України роком миру. І тут, у Нью-Йорку, паралельно триває дуже велика дискусія щодо досягнення цілей сталого розвитку у світі. Понад 180 країн об’єднали свої зусилля в боротьбі зі злиднями, з бідністю й щодо встановлення миру. І для нас дуже важливо сьогодні, як ніколи, усю енергію й зусилля всіх країн скерувати на те, щоб відновлення миру, боротьба з бідністю й злиднями, які є в нашій країні, стали головним порядком денним. Захистити людей, застосувати найпрогресивніші практики із захисту дітей і якнайшвидше реалізувати стандарти економічного зростання в Україні. Те, що нині Україна привернула до себе так багато  уваги, — ми зобов’язані використовувати цю можливість для того, щоб донести важливість переговорного процесу, нормандського формату, об’єднання зусиль усіх світових лідерів для досягнення стабільності в Україні.

Хочеться вірити, що обов’язково все вдасться й що ті скандальні історії, які сьогодні супроводжують Україну, були також можливістю привернення уваги й зусиль, підтримки реалізації наших внутрішніх програмних завдань щодо захисту людей в України.

Для нас, українців, на Генасамблеї найважливіші ті результати, які отримаємо, наскільки зможемо масштабувати ті можливості, які нині є у світі, для досягнення головної мети України щодо захисту людей. Кращі практики, кращі досвіди. 3 жовтня в Києві відбудеться KyivGlobalSummit, де будуть присутні політичні лідери з усього світу.

Ірина ВЕРЕЩУК, голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді (фракція політичної партії «Слуга народу»):
— Вважаю виступ Президента Зеленського зверненням українського народу до світової спільноти. Він зумів передати ті емоції, які ми сьогодні переживаємо як нація. Нація, якій болить війна, несправедливість, людські втрати. Це був виступ людини, лідера держави, який готовий розділити солідарну відповідальність за те, що відбувається в світі. Бо це ілюзія думати, що війна не торкається всіх без винятку. Вона знаходить кожного, де б він не був — чи через терористичні акти, як збиття МH-17, чи через мільйони біженців та внутрішньо переміщених осіб.

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, секретар Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом (фракція політичної партії «Батьківщина»):
— У Нью-Йорку українській делегації важливо представити план дій для деокупації та відновлення миру на тимчасово окупованих територіях, а також домогтися підтримки США та інших світових лідерів в укладанні нової міжнародної угоди. Представити нову міжнародну угоду, добитися від Президента США та інших світових лідерів підтримки незалежності та територіальної цілісності України. Укладення такої угоди на основі Будапештського меморандуму я вважаю дуже важливим.

Я не закликаю відкинути мінський чи нормандський формати. Я вважаю, що треба брати те, що працює, і без вагань відкидати те, що не приносить результату. У нас немає часу, у нас щодня гинуть хлопці, а тому необхідно рухатися вперед.

Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.

Фото: president.gov.ua