Керівник Програми USAID «Рада» Ігор Когут, заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у Координаційній нараді програм міжнародної технічної допомоги парламенту України, організованій Програмою USAID «Рада». О. Кондратюк висловила вдячність міжнародній демократичній спільноті, зокрема США, Канаді, Європейському Союзу, Великій Британії, Швеції, Раді Європи, всім урядовим та неурядовим організаціям за тривалу і послідовну підтримку розвитку українського парламентаризму.

За її словами, сьогодні український парламент працює в новій реальності, яка докорінно відрізняється від попередніх скликань. Так, за останніми даними Центру ім. Разумкова, довіра до парламенту сягає 57%.

«Тому ми повинні, з одного боку, формувати міцні засади і традиції українського парламентаризму, а з другого — швидко та фахово готувати ефективні рішення на користь людей. Водночас Верховна Рада України — це доволі консервативний орган. Тому дуже важливо дотримуватися всіх процедур у процесі законотворення. Парламент повинен залишатися відкритим майданчиком для дискусій, обміну досвідом та різними думками, а права опозиції мають бути захищені», — наголосила О. Кондратюк.

На її переконання, одним із основних викликів для подальшої ефективної роботи Верховної Ради України є зміни до Регламенту та Конституції України. 

О. Кондратюк позитивно відзначила той факт, що з цього приводу вже відбулися перші робочі зустрічі керівництва Верховної Ради з експертним середовищем та відповідними місіями.

«Необхідно дуже виважено та фахово пройти всі процеси, які стосуються змін у роботі парламенту. Попередньо ми обговорювали з керівництвом, що буде створено спеціальну робочу групу чи комісію щодо їх напрацювання. На моє тверде переконання, до парламентської реформи необхідно широко залучати експертне середовище та європейські інституції. Зокрема, напрацювання Місії Пета Кокса. Дуже розраховуємо на допомогу та участь експертів Венеційської комісії в цьому процесі», — наголосила О. Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України також подякувала керівнику Програми USAID «Рада» Ігорю Когуту та всім, хто долучається до впровадження нових ідей у роботі парламенту, які дають змогу краще комунікувати із суспільством, підвищувати професійний рівень парламентської діяльності та апарату Верховної Ради України. Серед них: сприяння у відкритті Освітнього центру Верховної Ради України, регулярні тренінги для народних депутатів та їхніх помічників, запровадження засад гендерної правової експертизи законопроектів.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.