Ще до обіду 19 січня здавалося, що чергове Народне віче завершиться традиційним ухваленням резолюції, після чого більшість його учасників розійдуться. Проте, незважаючи на численні заклики лідерів опозиції до продовження мирного протесту, Водохреще увінчалося вогнем палаючих автомобілів, водою із водометів, сльозогінним газом та численними пораненнями. Так само розпочався й учорашній день.
Хоча вже на недільному початку віче деяка напруга відчувалася. Зокрема, люди доволі активно підтримали заяву автомайдану, котру зачитав один з його координаторів Дмитро Булатов, про необхідність єдиного лідера спротиву, який візьме на себе всю відповідальність. «Це вже не танці на площі, а громадянський спротив. Уже немає часу чекати, поки ви домовитеся про розподіл посад. У нас сьогодні останній шанс захистити себе, нам потрібен лідер спротиву, який візьме на себе відповідальність», — сказав він, звертаючись до лідерів опозиції.
Відповідаючи на цей заклик, Арсеній Яценюк заявив: «Тут є лідер, і я вам скажу хто це — це український народ. І як тільки хтось перетворить наш мирний супротив, нашу демократичну боротьбу на боротьбу за лідерство в країні, на боротьбу між політиками, я оголошу його провокатором». Лідер «Батьківщини» також висловив переконання, що Майдан має продемонструвати єдність, рішучість і мудрість. «Той, хто закликає сьогодні до штурму адміністративних приміщень, також є провокатором. Зрозумійте: зайти до приміщення — не означає отримати владу. Ми повинні з вами діяти як справжня європейська потужна і мудра опозиція. Ми знаємо, що робити і як привести в країну нову демократичну владу. І ми знаємо рецепт, як це зробити: ми разом, ми єдині, ніяких розкольників, діємо виключно мирним шляхом, діємо злагоджено і реалізуємо основну статтю української Конституції — влада в Україні належить народу!», — сказав він.
Зрештою віче таки завершилося ухваленням резолюції, яка передбачає створення Народної ради, народного уряду та проведення виборів у Києві. Народне віче також підтримало звернення до міліціонерів та військових із закликом не виконувати злочинні накази, котре зі сцени Майдану виголосив адмірал, колишній командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.
Наступна велика акція мала відбутися 22 січня, на День Злуки, тож люди почали поволі розходитися. Та саме в цей час надійшла інформація, що біля міліцейського кордону на вулиці Грушевського розпочалися сутички та що вже підпалено один міліцейський автобус, який перегороджував дорогу.
Опозиція відразу ж заявила, що події на Грушевського — це провокація влади, щоб легалізувати «Беркут» на Майдані. За словами А. Яценюка, після цього влада скаже, що активісти самі вдалися до силового сценарію, тому треба зачищати Майдан. Підкресливши, що засуджує насильство, він додав: те, що відбулося на Грушевського, — це не план Майдану та закликав майданівців не піддаватися на провокації.
Схожі думки висловив і лідер «Свободи» Олег Тягнибок. «Щоб перемогти режим, є два методи: парламентський і революційний. Але поки ми не використаємо всі можливі правові шляхи — робити інші кроки є безглуздям. Адже ці кроки не дають нам того результату, на який ми розраховуємо. Він також додав, що, можливо, настане час, коли лідери опозиції братимуть на себе відповідальність за рішучіші дії, але зараз це буде лише випускання пару. «Ми не повинні піддаватися емоціям. Я емоційний, але розумію, що несу відповідальність за життя людей, тисячі з яких іще навіть не народилися. Маючи відповідальність перед вами та Україною, я кажу: єдність, дисципліна та припинення піддавання на незрозумілі заклики. Нам важливий не процес протистояння, а переможний результат», — заявив лідер «Свободи».
Утім, поки зі сцени Майдану лунали ці заклики, український народ, якого А. Яценюк визначив у лідери, почав діяти самостійно. При цьому події на Грушевського стали спонтанними та непідконтрольними ані тим, хто, можливо, їх замовив, ані лідерам опозиції.
Першим це на собі відчув Віталій Кличко, котрий прибув на Грушевського, щоб спробувати розвести протиборчі сторони. Однак в умовах, коли палає техніка, коли вибухають шумові гранати та виїдає очі сльозогінний газ, учасники протистояння жодних закликів уже не сприймали. Зрештою, самі ж протестувальники з вогнегасника дещо «пригасили» миротворчий запал лідера «УДАРу».
Після цього В. Кличко вже зі сцени Майдану звернувся до Президента Віктора Януковича. «Ви воюєте з власним народом! Припиніть ескалацію ситуації. Не нацьковуйте міліцію і бійців спецпідрозділів на людей. Припиніть війну проти громадян України, які два місяці закликають почути їхні вимоги. Приберіть міліцію, «Беркут» і «тітушок» з вулиць. Зупиніться! Єдиним виходом з цієї вже страшної кризи є повна зміна влади, проти якої повстав народ. Призначення дострокових президентських і парламентських виборів. Знайдіть у собі мужність і не повторюйте шлях Чаушеску та Каддафі. У цій боротьбі все одно переможе український народ!», — заявив лідер «УДАРу» та повідомив, що іде до Президента в Межигір’я.
Згодом ще одну спробу відвести людей з Грушевського зробив А. Яценюк, проте його заклики також не досягли мети і протистояння тривало. Не припинилося воно й після того, як В. Кличко після зустрічі з В. Януковичем повідомив, що Президент пообіцяв у понеділок створити комісію з урегулювання політичної кризи.
Упродовж ночі міліція через гучномовець весь час закликала протестувальників припинити безлади та попереджала про кримінальну відповідальність за масові заворушення. А одночасно обстрілювала їх шумовими гранатами, гумовими кулями, труїла газом та обливала водою. Повсталі у відповідь закидали міліцію «коктейлем Молотова», тож за кілька годин згоріли усі автобуси та автомобілі, які перегороджували вулицю Грушевського. Крім того, в хід йшла бруківка, яка теж летіла в бік міліцейського кордону. При цьому учасники акцій протесту заявляли, що якщо «влада в державі узурпована», то відповідно до Загальної декларації прав людини народ має право на повстання. Також вони заявляли, що саме міліція, яка заблокувала перед мирною маніфестацією дорогу, порушила українське законодавство.
Та найчастіше від людей доводилося чути тезу, що найголовнішою причиною загострення протистояння є те, що влада впродовж двох місяців не тільки не виявила бажання розпочати повноцінний діалог, а й ухвалила закони, які значно звужують громадянські права і свободи українців. Це й призвело до того, що протестувальники замість ліхтариків стали нагадувати про себе «коктейлем Молотова».
P. S. 19—20 січня на вулиці Грушевського постраждало 20 журналістів, серед яких і фотокореспондент «Голосу України» Олександр Клименко. Вибухом світло-шумової гранати йому пошкодило ногу та обличчя. В номері один зі знімків нашого колеги з місця подій.
19 січня. 17.04. Сутички на вулиці Грушевського.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
19 січня. 17.10, протистояння на вул. Грушевського.
20 січня. 7.35. Триває протистояння на вулиці Грушевського.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.