Уже заарештовано понад 20 осіб, 9 із них — процесуально у рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 294 КК України (масові заворушення). Слідство встановлює участь та роль кожної особи у вчиненні заворушень, які відбулися учора в центральній частині Києва. Про це повідомили у прес-службі МВС України.
Як зазначили у відомстві, коменданти так званого Євромайдану, вони ж народні депутати України від опозиції, озброюють «загони самооборони». За їх ініціативи агресивно налаштованим людям роздають двометрові дерев’яні палиці з металевими наконечниками, для травмування правоохоронців.
«Народні депутати, прикриваючись своєю недоторканністю, фактично штовхають людей на вчинення злочинів. Кримінальний кодекс України кваліфікує такі дії як створення непередбачених законом воєнізованих або збройних формувань (стаття 260) та організація масових заворушень (стаття 294) і як підбурювачів визначає їх самих співучасниками цих злочинів, — йдеться у повідомленні МВС.
За словами начальника Управління масових та спортивних заходів ДГБ МВС України Олега Матвєйцова, під час масових заворушень міліція мала право застосовувати вогнепальну зброю. Адже це передбачено ст. 12 Закону України «Про міліцію». «Ця стаття чітко вказує, що в разі групового нападу на правоохоронців, що загрожує їхньому життю та здоров’ю, вони мають право застосовувати вогнепальну зброю», — зазначив представник МВС.
За словами Олега Матвєйцова, 19 січня міліціонери діяли не так жорстко, як дозволяє їм у цій ситуації закон. Щодо тих, хто вчиняв активні протиправні дії, застосовували лише спеціальні засоби активної оборони, які використовуються під час несення служби з охорони громадського порядку. Зокрема, це сльозогінний газ, спеціальні засоби для відстрілу гумовими кулями несмертельної дії та світло-шумові гранати.
За даними МВС, близько 100 працівників органів внутрішніх справ звернулися по медичну допомогу, 61 із них госпіталізовано. У потерпілих діагностовано закриті черепно-мозкові травми, переломи, забиття та отруєння невідомими речовинами.
За оперативними даними Департаменту охорони здоров’я КМДА, до лікарів бригад екстреної медичної допомоги звернулося 103 учасники акції протесту, 42 із них госпіталізовано. Чотири особи отримали травми важкого ступеня тяжкості (травми очей, кінцівок). Серед інших причин госпіталізації — травми, забої, рвані рани, черепно-мозкові травми.