Кабінет Міністрів схвалив та подав на розгляд парламенту Програму дій уряду, виконання якої має впродовж п’яти років забезпечити 40-відсоткове зростання ВВП, створення мільйона нових робочих місць, залучення 50 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій, приведення у належний стан 24 тисяч кілометрів доріг та будівництво 5 глибоководних портів і 15 аеропортів, забезпечення реального прожиткового мінімуму.

«Це великий документ, який не схожий на програми, що розроблялися попередніми урядами. Ефективність роботи не повинна вимірюватися кількістю проведених заходів, і ми спробували для кожного міністерства та для кожного напряму поставити зрозумілу ціль», — зазначив під час учорашнього брифінгу прем’єр Олексій Гончарук та наголосив, що всі цілі стосуються покращення життя людей.

«Економічне зростання має становити 5—7 відсотків на рік, що дасть змогу покращувати життя людей. Якщо ж розвиток буде повільніший, то це буде зробити вкрай важко», — сказав глава уряду, нагадавши, що до того ж наступними роками на Україну чекають складні часи, адже на погашення боргів доведеться віддавати кожну третю зароблену гривню.

Окреслюючи плани щодо розвитку інфраструктури, прем’єр зауважив, що стан наших доріг і так всі бачать, але так само у вкрай поганому стані перебуває залізниця. «Я не буду описувати масштаби трагедії, зараз ми розбираємося з тим, що там відбувається, але стан її критичний. Це в тому числі через тотальну корупцію, через те, що окремі групи впливу заробляють на тендерах, в ручному режимі відправляють локомотиви в своїх інтересах. Ми уважно вивчаємо питання якості роботи цього менеджменту, я думаю, що найближчим часом дамо цьому відповідну оцінку», — повідомив глава уряду та додав, що паралельно планується активніше розвивати річкові перевезення, щоб найважчі вантажі транспортувати водними шляхами. «Зерно у нас має поїхати річкою, а не в перевантажених фурах, які розбивають дороги та створюють ризики ДТП», — переконаний він.

Аналіз ситуації та визначення головних цілей має відбутися за всіма напрямами, що впродовж п’яти років повинно забезпечити зростання економіки на 40 відсотків. «Для цього за п’ять років потрібно залучити до 50 мільярдів доларів інвестицій. Це набагато більше, ніж ми залучаємо нині, та це абсолютно реально навіть якщо подивитися на таку країну, як Грузія», — переконаний О. Гончарук. Ці кошти, зокрема, мають піти на створення щонайменше мільйона робочих місць, щоб українцям було куди повертатися із закордонних заробітків. За його словами, це не означає, що держава будуватиме в кожній області заводи. Натомість варто створити такі умови, щоб людям було комфортно започатковувати бізнес та починати власну справу, а інвесторам — розміщувати в Україні свої виробництва.

Декларуючи необхідність збільшення щонайменше до 4 тисяч гривень розміру прожиткового мінімуму, Олексій Гончарук водночас визнає, що вийти на такий рівень найближчим часом буде дуже складно. 

«На той прожитковий мінімум, що задекларований у нормативних документах, на практиці прожити важко. Бо реальна сума грошей, яка необхідна людині, щоб нормально жити, є значно більшою. За нашими розрахунками, це понад 4 тисячі гривень. Але для забезпечення кожної людини таким прожитковим мінімумом економіка має зрости на 33 відсотки», — констатував прем’єр.

Під час засідання Кабінет Міністрів також схвалив законопроект про впорядкування діяльності з видобутку бурштину, який скасовує процедуру додаткового погодження дозволів на користування надрами з боку відповідних обласних рад та продаж дозволів через відкриті електронні аукціони. «Головний задум законопроекту полягає в тому, щоб серйозно криміналізувати нелегальне вивезення бурштину з України та заборонити експорт необробленого бурштину-сирцю і водночас спростити процедуру отримання дозволів для видобутку на вже пошкодженій землі, але де ще залишається до 80 відсотків бурштину. Якщо на ці місячні пейзажі за спрощеною процедурою зайдуть підприємці, то це дасть змогу видобути всі копалини та згодом рекультивувати ці території», — зазначив О. Гончарук.

Крім того, схвалено законопроект щодо легалізації грального бізнесу в Україні, за яким азартні ігри буде дозволено виключно на території готелів та з використанням грального обладнання із сертифікованим за міжнародними стандартами програмним забезпеченням. «Мета цього законопроекту — прибрати гральні заклади з вулиць наших міст та захистити від азартних ігор залежних людей. У цивілізованих країнах такого немає і в нас не буде. Це не означає, що грального бізнесу не повинно бути взагалі, проте все має відбуватися цивілізовано, з належною бухгалтерією, і в законопроекті детально пропишуть, як це пропонується зробити», — сказав прем’єр та зауважив, що це також дасть можливість знизити для малого бізнесу вартість оренди фасадних приміщень. О. Гончарук припускає, що за рахунок легалізації грального бізнесу до бюджету може додатково надійти 2—2,5 мільярда гривень.

Ще один схвалений урядом законопроект стосується підвищення ефективності використання коштів Державного фонду регіонального розвитку. Пропоновані зміни передбачають запровадження прозорих конкурсів та доведення економічної або соціальної ефективності проектів, які фінансуватимуться за рахунок фонду.