Верховна Рада розгляне два альтернативні проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції» (№№ 2045, 2045-1). Комітет з соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму вчорашньому засіданні рекомендував парламенту включити їх до порядку денного сесії.

Основний законопроект (№ 2045) підготувала група народних депутатів із фракції «Європейська солідарність»: Ірина Фріз, Ірина Геращенко, Яна Зінкевич, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Марія Іонова. Представляючи документ, Ірина Фріз зауважила, що «ЄС» буде підтримувати законопроект № 2045-1, серед авторів якого є представники більшості та який майже тотожний підготовленому ними законопроекту. «Для мене, як колишнього міністра у справах ветеранів, головним є досягнення мети — надання статусу учасника бойових дій добровольцям. Тому ми підтримуватимемо той законопроект, який буде внесено до зали і який підтримуватиме більшість», — зауважила вона.

Перший заступник голови Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк («Батьківщина»), наголосивши, що велика кількість добровольців, які брали активну участь в обороні нашої країни, нині залишилися один на один зі своїми проблемами й бідами, додав: «На них має поширюватися соціальний захист та інші пільги, які вони заслужили своєю відданою боротьбою за нашу державу».

Депутат зауважив, що «багато ветеранів мають високі очікування від нової влади, тож ми вирішили об’єднати зусилля, не гаяти часу і в найближчий період включити до порядку денного цей законопроект».

Наразі законопроект доповнює Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», додаючи до переліку учасників бойових дій осіб, які у період до набрання чинності Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», добровільно захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції в районах її проведення не менше ніж 30 календарних днів (незалежно від перерв), у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Водночас пропонується не поширювати цей статус на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність).

Загалом на своєму засіданні комітет розглянув майже 30 законопроектів щодо доцільності включення їх до порядку денного сесії.