Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко.
 


Сергій Рахманін, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Ірина Верещук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Погоджувальна рада

Парламент працює у досить непоганому темпі — за минулий пленарний тиждень Верховна Рада ухвалила 21 закон у цілому, сім — у першому читанні, відзначив на початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. «Такого темпу роботи Верховної Ради, мабуть, ще не було», — сказав глава парламенту, висловивши сподівання, що Верховна Рада працюватиме у такому темпі й надалі, без втрати якості.

Дмитро Разумков нагадав, що 20 вересня урядом було представлено проект Держбюджету   (№ 2000), депутати мали змогу внести свої пропозиції до 1 жовтня, до 15 жовтня проект державного кошторису має розглянути парламентський бюджетний комітет, а орієнтовно 18 жовтня 2019 року проект закону про Держбюджет-2020 буде розглянуто Верховною Радою.

«Сподіваюсь, що всі народні депутати, особливо члени Комітету з питань бюджету, якісно і плідно попрацюють над цим важливим документом і ми отримаємо збалансований та ефективний фінансовий документ на наступний рік, який дасть змогу нашій державі розвиватися в тому напрямку, який очікує суспільство України», — сказав Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради поінформував, що 29 вересня уряд вніс до парламенту програму діяльності Кабінету Міністрів України. Її розгляд на засіданні Верховної Ради заплановано на п’ятницю, 4 жовтня. А голосування — на пленарний тиждень 15—18 жовтня.

Проект порядку денного на поточний пленарний тиждень ще буде доповнюватись відповідно до пропозицій парламентських комітетів. До порядку денного буде включено і так звані перехідні законопроекти, ухвалені в першому читанні попереднім скликанням Верховної Ради.

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада планує розглянути такі законопроекти. У середу, 2 жовтня, — у першому читанні проекти законів про Бюро фінансових розслідувань, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві, про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», про перейменування низки населених пунктів. У другому читанні — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції, щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності, про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності, про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Нацради. Для повторного розгляду з пропозиціями Президента — «Про державне визнання і підтримку Пласту — Національної скаутської організації України», Виборчий кодекс України.

У четвер, 3 жовтня, на розгляд парламенту заплановано винести такі проекти законів — нова редакція Закону України «Про столицю України — місто-герой Київ». У другому читанні — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів, про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції, про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства, проект закону про концесію, а також низка економічних законопроектів.

4 жовтня, у п’ятницю, — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені стосовно малолітньої особи, неповнолітньої особи, особи, яка не досягла статевої зрілості» з пропозиціями Президента України. У другому читанні — зміни до законів щодо державного регулювання космічної діяльності, «Про статус народного депутата України» та до Регламенту Верховної Ради України щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань парламентських комітетів, щодо внесення депутатських запитів, щодо планування та системності законотворчої діяльності; щодо запровадження електронного документообігу, пов’язаного із законодавчим процесом.

Нинішнього тижня планується проголосувати і за проект постанови щодо створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань ветеранів.

«Один із викликів для Верховної Ради — напрацювати зміни, які покращували б життя людей», — наголосила, у свою чергу, заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

На засіданні погоджувальної ради виступили представники депутатських фракцій і груп та парламентських комітетів. Зокрема, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко заявив, що фракція вважає пріоритетним розгляд законопроектів щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України, законів про особливий статус окремих регіонів Донбасу на перехідний період, про амністію для мешканців нині непідконтрольних територій (для тих, хто не вбивав). Парламентарій критично висловився щодо поданого урядом проекту Держбюджету: «Він є фактично копією цьогорічного бюджету зі збільшенням фінансування силових структур та зменшенням (із урахуванням інфляції та зростання цін) соціальних виплат». Фракція надала свої пропозиції до проекту бюджету.  Ю. Бойко також висловив стурбованість з приводу того, що в проекті Держбюджету-2020 практично немає державної підтримки вугільної галузі. Питання про запровадження ринку землі політична сила «Опозиційна платформа — За життя» пропонує винести на всеукраїнський референдум.

Натомість перший заступник голови фракції політичної партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко запевнив, що проект бюджету і Програма діяльності уряду спрямовані на економічне зростання, а в процесі опрацювання проекту бюджету до нього будуть внесені суттєві зміни. Фракція наполягає на першочерговому розгляді законопроектів про концесії, економічних операторів, приватизацію, про єдиний рахунок для сплати соціального внеску, щодо космічної діяльності, а також антикорупційні законопроекти — щодо цивільної конфіскації, викривачів корупції, реформування та перезавантаження НАЗК, законопроекти, спрямовані на подальшу реформу Верховної Ради.

Ірина Геращенко («Європейська солідарність») висловила думку, що перший візит Президента України Володимира Зеленського до США був затьмарений скандалом довкола оприлюднення телефонних розмов Зеленського і Трампа, зацитувавши заголовок однієї з іноземних газет: «Поки у Вашингтоні сварка щодо України, Путін усміхається». «Сьогодні всі разом — і влада, і опозиція, і МЗС, і парламент мають докласти всіх зусиль, щоб світ швидше забув про той скандал і владі вдалося зберегти підтримку США», — наголосила Ірина Геращенко. Парламентарій закликала запросити до парламенту виступити міністра закордонних справ, Генерального прокурора України. А також щоб презентація програми діяльності уряду не перекреслила традиційну «годину запитань до уряду», щоб депутати могли поставити запитання урядовцям. Політик також запропонувала створити у парламенті аналог «Мінської платформи» — такий дискусійний майданчик діяв у попередньому парламенті.

Найважливіше питання сьогодні — доля сільськогосподарської землі, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «У цьому законопроекті 72% території України, які становлять сільськогосподарські землі, продається без обмежень та порядків, як на дикому базарі, — сказала політик. — Якщо земля буде продана приховано, через підставних осіб, зокрема представникам країни-агресора, то назад ми це не повернемо». «Батьківщина» пропонує винести питання про продаж сільськогосподарської землі на всеукраїнський референдум і провести парламентські слухання на цю тему.

«Війна, земля і влада — це три слова, які сьогодні найбільш здригають повітря і турбують людей, — стверджував і співголова ДГ «За майбутнє» Тарас Батенко. — Люди страшенно занепокоєні. 80% населення виступає проти продажу землі». На думку політика, урядовим законопроектом не вдасться досягнути задекларованого Прем’єр-міністром недопущення іноземцями набувати права власності на українську землю. Бо іноземці, транснаціональні компанії, у т. ч. і держави-агресора, зможуть придбати землю через законодавчі «лазівки». Парламентарій закликав закласти до законопроекту повну заборону на придбання землі іноземцями, фізичними і юридичними особами. А також встановити нижню межу вартості землі на рівні реальної ринкової вартості, із урахуваннях цін у європейських країнах-сусідах, щоб українську землю не продавали за безцінь. Тарас Батенко підтримав ідею, висловлену Юлією Тимошенко, винести питання щодо ринку землі на загальнонаціональний референдум.

Депутатська група також наполягає на створенні у парламенті ТСК з питань розслідування керівництва НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014—2019 роках.

Голова фракції «Голос» Сергій Рахманін закликав депутатів не квапитися з розглядом деяких резонансних законопроектів, зокрема, про столицю. «Законопроект дуже специфічний, який носить екзотичні речі й системні порушення Конституції, про що йдеться у висновках Асоціації міст, наукових установ», — вважає  С. Рахманін. На його думку, потребують доопрацювання і законопроекти щодо суддівського самоврядування, вдосконалення роботи НАЗК. За словами політика, до цього закону недоречно внесено зміни щодо фінансування політичних партій. Фракція «Голос» також вважає дивним те, що у програмі діяльності уряду немає жодного слова про інтеграцію Донбасу та Криму, вступ України до НАТО та ЄС. «Жодна з цих позицій абсолютно не відображена у плані дій уряду, що викликає безліч запитань», — сказав Сергій Рахманін.

Наступного тижня, з 7 по 11 жовтня, Верховна Рада працюватиме в комітетах.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ:

— Такого темпу роботи Верховної Ради, мабуть, ще не було. Я сподіваюсь, що ми будемо працювати і в подальшому достатньо швидко, але й достатньо якісно. Тому що швидкість не завжди є антонімом якості.