Головним питанням на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування були пропозиції до проекту Держбюджету-2020. Під час засідання під перехресний вогонь народних обранців та представників громадських організацій потрапили запрошені на зустріч заступник міністра фінансів Юрій Джигир і міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Юрій Джигир повідомив про основні навантаження на бюджет країни наступного року та заплановані надходження. Так, прогнозований дохід становить 1 трлн 80 млрд грн. У пріоритеті — дороги та людський потенціал, зокрема й охорона здоров’я. Водночас тільки на виплату боргу піде 438 млрд грн.

Народний депутат Лада Булах нагадала заступнику міністра про можливість збільшення доходів завдяки підвищенню акцизу на тютюнові вироби, з легалізації та подальшого оподаткування грального бізнесу і видобутку бурштину. І запитала, чи позначиться це на бюджеті охорони здоров’я і чи не можна спрямувати частину грошей від тютюнового акцизу безпосередньо на медицину: «Чому країна повинна утримувати і лікувати курців за наші спільні податки?». Юрій Джигир зазначив, що це питання цілком логічне, але його ще необхідно проводити через рішення законодавців, через рішення уряду. Також голова комітету Михайло Радуцький вважає, що забагато грошей іде на утримання, наприклад, Суспільного телебачення чи деяких міністерств. Лада Булах звертала увагу на занадто багату пенітенціарну систему, на яку йде теж майже 8 млрд грн...

Народний депутат Ольга Стефанишина зазначила, що медична сфера нормально функціонуватиме, якщо на її потреби спрямовувати 5 відсотків ВВП країни.

Народний депутат Ярослав Дубневич закидав Юрію Джигирю, що Мінфін систематично занижує показники доходів Національного банку України. Народний обранець зазначив, що саме тієї різниці між заявленими та фактичними цифрами — майже 8 млрд грн — не вистачає, аби закрити проблеми охорони здоров’я. Обговорювали й питання оплати праці медпрацівників, зокрема, заборгованої зарплати.

А представники громадських організацій, які опікуються орфанними хворими, звернули увагу міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької на те, що загальна сума на допомогу таким людям не зменшилася, але фінансування окремих категорій зрізали майже наполовину. На що міністр відповіла, що видатки по окремих групах ще будуть доопрацьовані, оскільки на це не вистачило часу.

Народний депутат Валерій Дубіль зазначив, що є нагальна потреба у мамографах. Нині кожна п’ята жінка, хвора на онкологію, має рак молочної залози. Для вчасного діагностування цієї недуги у масштабах країни необхідно ще 500 мамографів.

Водночас народний обранець наголошував на необхідності збереження субвенції на будівництво сільських амбулаторій.

Порушувалося й питання лікування важкохворих за кордоном. Так, голова комітету Михайло Радуцький повідомив, що отримав документи на виділення коштів для 11 таких громадян. Тож він просить Міністерство фінансів внести корективи та збільшити фінансування на це до першого читання проекту Держбюджету-2020. А Зоряна Скалецька зазначила, що завдяки розвитку вітчизняної трансплантології потреби для виїзду за кордон для лікування зменшаться.

Загалом члени комітету взяли до уваги пропозиції Міністерства охорони здоров’я щодо видатків на медичну сферу в проекті Держбюджету-2020. Також народні депутати одностайно ухвалили власні пропозиції зі збільшення фінансування окремих напрямів, зокрема, екстреної медицини, перинатальних центрів, розвитку вітчизняної трансплантології тощо. Як наголошував при цьому голова комітету Михайло Радуцький, «наша спільна робота — забезпечити населенню доступ до якісної медичної допомоги».

Також народні обранці ухвалили рішення про проведення виїзних засідань у Рівненській та Херсонській областях. Адже лише відвідуючи області, можна побачити реальний стан справ. На Рівненщині, зокрема, до них приєднаються представники департаментів і управлінь охорони здоров’я сусідніх облдержадміністрацій. Вони обговорюватимуть перспективи створення межрегіонального онкологічного центру.