1 жовтня ввечері на спеціальному брифінгу для журналістів Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка. «Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми узгоджуємо текст «формули Штайнмаєра», — сказав Президент і додав, що ця формула повинна бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, якого ще немає.

Перед цим він пояснив суть формули.

За його словами, тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей починає діяти на постійній основі за умови, що там відбудуться вибори відповідно до Конституції та законів України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори пройшли за стандартами ОБСЄ і демократичних виборів.

«Це означає, що ніяких виборів під дулами кулеметів не буде і не може бути», — сказав Президент. Він підкреслив, що «кордон повинен бути нашим».

В. Зеленський зазначив також «дуже важливий момент»: нинішній закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року, тому «буде новий закон, який розроблятиме парламент в тісній співпраці і публічному обговоренні з суспільством».

«У цьому новому законі не буде перейдена жодна червона лінія, тому ні, не буде ніколи і ніякої капітуляції. Ніякої», — зазначив Президент.

Вл. інф.

***

У вівторок, 1 жовтня, у Мінську відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. 

За підсумками зустрічі спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив, що єдиного документа з текстом «формули» не існує. За його словами, учасники ТКГ, зокрема представники ОРДЛО, підтвердили текст домовленостей окремими листами на адресу представника ОБСЄ. Усі вони датовані 1 жовтня. Й уточнив, що це було зроблено за рекомендацією політичних радників «нормандської четвірки» 11 вересня. Пізніше прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер опублікувала у Фейсбуці скан тексту листа (російською мовою), де під рядком «Українська сторона приймає текст цієї формули» — підпис Кучми.

Міністр закордонних справ Словаччини, що головує в ОБСЄ, Мирослав Лайчак відреагував на підсумки перемовин у Твіттері постом: «Вітаю позитивні новини сьогоднішнього засідання ТКГ у Мінську, пов’язані з розведенням і формулою Штайнмаєра. Зобов’язання за Мінськими угодами має бути виконано й досягнуто миру!»...

Того само вечора у Маріуполі на центральній площі півсотні активістів, волонтерів і ветеранів АТО/ООС вийшли на стихійну акцію проти «формули Штайнмаєра».