Кабінет Міністрів видав розпорядження органам поліції не застосовувати до 1 січня 2020 року штрафні санкції до власників нерозмитнених автомобілів з іноземною реєстрацією.

«Ми повинні розв’язати проблеми людей, які опинилися в такій ситуації, і нині міністр транспорту та інфраструктури перебуває в постійній комунікації з представниками цього руху. А сьогодні ми прийняли рішення, що до моменту віднайдення адекватного виходу ми даємо розпорядження органам поліції не застосовувати штрафні санкції до власників таких автомобілів, щоб не виникало зайвих конфліктів», — сказав після вчорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Олексій Гончарук та зазначив, що комплексно це питання буде врегульовано відповідним законопроектом.

Також уряд ухвалив рішення про створення територіальних підрозділів нової Державної митної служби. О. Гончарук нагадав, що навесні Державну фіскальну службу було розділено на податкову та митну служби. Тож після того, як під час відкритого конкурсу Макса Нєфьодова було обрано керівником митної служби, уряд ухвалив рішення про створення її територіальних органів. «Після цього до нових митних органів буде набрано нових чесних людей, а також частину чесних працівників буде переведено зі старої структури. Ми розраховуємо, що на початку листопада в Україні запрацює нова Державна митна служба, що буде серйозним кроком до подолання контрабанди», — переконаний глава уряду.

Загалом в уряді очікують, що у створюваній Державній митній службі щонайменше 50 відсотків керівників окремих структурних підрозділів центрального апарату та територіальних органів будуть новими людьми. Крім того, боротьбі з контрабандою сприятимуть створення єдиної автоматизованої інформаційної системи, національної електронної транзитної системи та інформаційна інтеграція нашої митниці із митницями 35 країн Європейського регіону. Зменшенню митних правопорушень має слугувати й цілковита електронізація процесів і постійний відеонагляд за роботою митників, а також використання сканерів як під час проходження митниці, так і на шляху слідування товарів. Також уряд вважає, що Державна митна служба має не фокусуватися на збиранні митних платежів, а контролювати повноту та достовірність декларування товарів, що перетинають митний кордон України.

Відповідаючи на запитання щодо розміру зарплат працівників мит-ної служби, О. Гончарук зауважив, що поки що не може назвати точних цифр, але очевидно, що вони будуть значно більші. «Ми усвідомлюємо, що людині за декілька тисяч важко боротися зі спокусою через хабарі за один день перекрити розмір місячної зарплати. Тож умови оплати там точно будуть кращі, але конкурсні умови теж будуть високі», — сказав він та зауважив, що новий митник, мабуть, зароблятиме менше, ніж старий, проте зароблятиме чесно.

Ще одне рішення уряду стосується запровадження конкурентних та прозорих механізмів продажу майна, яке відчужується в рамках процедур банкрутства. «Досі чимало такого майна неправильно оцінювалося, а на торги виставлялося лише тоді, коли під це знаходився певний покупець, тож унаслідок таких махінацій права кредиторів були незахищені. Тому ми прийняли рішення, щоб активи, які відчужуватимуться в рамках процедури банкрутства, продавалися у відкритий та прозорий спосіб через інтернет-майданчик ProZorro. Продажі», — сказав прем’єр та висловив переконання, що це рішення дасть змогу розморозити величезну кількість активів, які нині перебувають у невизначеному стані і на яких заробляє не економіка, а лише юристи в судах.