У середу румунські опозиційні партії внесли до парламенту країни питання про вотум недовіри уряду соціал-демократів, який озаглавили «Щоб відродити Румунію, уряд Денчіле має бути терміново звільнений». Але найцікавіше те, що його підписали 237 сенаторів і депутатів, серед яких чотири колишні й нинішні члени поки ще правлячої партії. А для відставки кабінету міністрів необхідно 233 голоси.

Але чимало політичних оглядачів не можуть дати стовідсоткової гарантії, що всі опозиціонери, які підписали вимогу про вотум недовіри уряду, під час голосування підтримають його. Недарма лідер парламентської групи депутатів від Націонал-ліберальної партії Ралука Тюркан закликала всіх членів парламенту, які мають совість, голосувати за відставку уряду. За її словами, він керував країною із усією злобою, зверхністю і некомпетентністю, тому й перетворився у свідомості людей на антинаціональний. Не випадково на травневих виборах до Європейського парламенту соціал-демократи, які домінували на політичній сцені Румунії понад тридцять років, зазнали нищівної поразки. А буквально слідом за цим лідер партії Лівіу Драгня потрапив до в’язниці за обвинуваченням у корупції і продовжує відбувати там свій термін.

Опозиція зажадала, щоб вотум недовіри уряду було винесено на голосування наступного тижня. 

Президент Націонал-ліберальної партії Людовік Орбан повідомив, що після відставки нинішнього уряду з’являться два варіанти керування країною. Перший — передати владу народові через дострокові парламентські вибори. «Але, якщо до цього немає політичної волі, то ми можемо взяти керування країною на себе до чергових, які мають відбутися наступного року», — заявив Орбан.

У свою чергу Віоріка Денчіле терміново скликала прес-конференцію, на якій категорично заявила: «Й не сподівайтеся. Цей вотум недовіри не пройде». При цьому запевнила, що уряд перебуває в стадії перебудови, з якої вийде ще компетентнішим і згуртованішим.  

Щоб слова глави уряду не розійшлося з ділом, поки ще правляча Соціал-демократична партія зробила хитрий хід — призначила обговорення питання про вотум недовіри на 5 жовтня. Це субота, коли багато хто з депутатів з родинами вирушають з Бухареста на дводенний відпочинок. Ось чому опозиція категорично не згодна з цією датою, бо її лідери не впевнені, що всі підписанти документа «Щоб відродити Румунію, уряд Денчіле має бути терміново звільнений» прийдуть на роботу в парламент. І тоді уряд соціал-демократів зірветься з волосинки, на якій висить зараз, і зміцниться у владі, бо наступний вотум недовіри можна оголошувати лише через кілька місяців