У Туреччині вже кілька років діє сурова заборона на куріння у всіх закритих місцях. У цій країні з давніми традиціями з вирощування тютюну і його вживання у всіх місцях можна зустріти оголошення про те, що курити заборонено й за це накладається високий штраф.

На відміну від сусідньої Болгарії, де деякі власники ресторанів крізь пальці дивляться на порушників, у Туреччині саме вони насамперед зупиняють любителів подимити. Адже штрафуватимуть не тільки порушника закону, а, насамперед, господаря закладу. 

Під заборону тут підпадає і куріння електронних сигарет, бо науковці-медики в США довели їх шкоду для навколишніх. Тому в своїх заборонах турецький уряд вирішив прогресувати.

Як повідомив міністр охорони здоров’я Туреччини Фахретін Коджа, до парламенту скоро буде внесено пропозиція про заборону не тільки куріння електронних сигарет, а і їх ввезення до країни й продажу. Це сталося після того, як один з нічних клубів Стамбула, щоб привабити клієнтів-курців, дозволив собі вивісити рекламу — мовляв, приходьте до нас, щоб вільно подимити імпортними електронними сигаретами. До клубу молодь потягнулася, але з’ясувалося, що й у поліції звернули увагу на рекламу. Підрозділ органів безпеки, що веде боротьбу з контрабандою, також раптово завітав на нічне збіговисько. Власника закладу і ще двох його працівників, котрі продавали імпортні електронні сигарети, заарештували, а майже 800 відвідувачів було оштрафовано за їх куріння в закритому приміщенні.

Цей випадок, як повідомило турецьке інформаційне агентство «Анадолу», і послужив поштовхом для вироблення пропозиції про заборону на ввезення і продаж імпортних виробів, котрі все-таки загрожують здоров’ю нації, хоча їх і важко назвати тютюновими.

Але дивно інше. Куріння кальяну до цього заборонного списку не потрапило. Подихати димом із цих популярних у Туреччині пристроїв збираються цілими компаніями. Щоправда, у спеціально виділених приміщеннях зі щільно зачиненими воротами.