Сергій Жадан і Євгенія Кравчук.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Учора в перерві між ранковим та вечірнім засіданням у парламенті відбулася творча зустріч із Сергієм Жаданом. Захід проходив у рамках проекту «Книжковий клуб Верховної Ради «Саміт із книгою». Народні депутати мали можливість поспілкуватися з письменником, публіцистом та перекладачем.

«Я цікавлюся життям українського парламенту, — сказав у коментарі «Голосу України» Сергій Жадан. — Це дуже хороша і правильна ініціатива, що в стінах парламенту є такий читацький клуб. Це добре, що наші політики демонструють зацікавленість культурними питаннями. Це правильно, так має бути, і гріх таке не підтримати».

Раніше виступати в парламенті С. Жадану довелося лише раз. Нині, каже автор, прийшов передусім для того, щоб поспілкуватися з політиками. Мовляв, уже мав можливість спілкуватися навіть із депутатами Європарламенту, а тепер така нагода випала і в українському парламенті. Під час зустрічі С. Жадан читав свою поезію, відповідав на запитання учасників клубу, цікавився їхніми намірами.

Роботу книжкового клубу Верховної Ради ініціювали представники фракції Політичної партії «Слуга народу». «Голосу України» вдалося отримати ексклюзивний коментар з приводу того, як виникла ідея створення такого інформаційного майданчика та чого варто очікувати на цій платформі найближчим часом.

Народний депутат від фракції «Слуга народу», заступник голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія КРАВЧУК:

— За цю справу ми взялися разом із колегою Микитою Потураєвим. Ми обидва є заступниками голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики й опікуємося питаннями книговидання та бібліотечної реформи. Тож логічно, що саме до нас звернувся Ігор Степурін, який є координатором цього проекту і директором видавництва «Саміт-книга». А в нас «турборежим» у всьому (сміється. — Прим. авт.), от і не стали затягувати з цим питанням. Наскільки мені відомо, такий книжковий клуб діяв і минулого скликання, але про нього якось мало знали. Не так давно у нас уже була перша зустріч у цьому форматі з польським письменником Янушем Вишневським, на яку зібралася повна зала.

Ми хотіли б, щоб із часом книжковий клуб став більш відкритим і на такі заходи могли б приходити не тільки парламентарії. Адже ми працюємо над реформою Верховної Ради. Можливо, це стане реальним і нам 
вдасться створити такий собі креативний центр, в який можна буде заходити без обмежень. Звісно, всіх бажаючих не розмістиш, але все-таки формат хочеться розширити.

Це потрібно насамперед тому, що в Україні доволі сумна статистика, яка засвідчує, що майже 60 відсотків українців протягом останнього року не прочитали жодної книжки. Ми всі розуміємо, що книжки — це розвиток критичного та креативного мислення.

Хоч би що там казали про ґаджети, але електронні книжки читають переважно ті, хто вже має звичку читати взагалі. Я не прихильниця концепції, що паперова книжка зникне. Навпаки, згідно із західними дослідженнями, навіть молодь повертається до класичного читання. Людина втомлюється від смартфонів.

Звісно, для того, щоб громадяни почали більше читати, необхідно напрацювати комплексну програму. Ми вже мали зустрічі із представниками Міністерства освіти, з офісом Президента і з нашими колегами з Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Говорили про бібліотечну реформу. По суті, наша бібліотечна система не змінювалася вже понад сто років і має багато атавізмів. Але є й позитивні приклади, коли в деяких регіонах читальні переформатовують у такі собі центри дозвілля. Це особливо важливо для сільської місцевості.

Так сталося, що перша в нашому клубі зустріч відбулася з польським письменником. Але маємо на меті популяризувати все-таки наших авторів. Верховна Рада — це найвищий законодавчий орган. Хотілося б, щоб якомога більше народних депутатів стали також популяризаторами, щоб це була спільна командна робота і авторів, і видавців, і законотворців. Ми не ставимо жодних обмежень і запрошуємо до дискусій якомога більше народних депутатів від різних фракцій.

На наступне наше зібрання дуже хотіли б запросити Олега Сенцова. У планах також зустрічі з  Ілларіоном Павлюком, Ярославом Грицаком... Планів багато, але хотілося б отримувати і якийсь фідбек від колег, щоб розуміти їхні бажання та інтереси.