Незважаючи на те, що розв’язання воєнного конфлікту в Україні рушило з мертвої точки, канцлер ФРН Ангела Меркель не має наміру скасовувати економічні обмеження проти РФ. За її словами, Мінські угоди вважатимуться реалізованими лише після відновлення суверенітету і цілісності України на окупованих нині територіях Луганської та Донецької областей.

Меркель також зазначила, що невдовзі, відповідно до «формули Штайнмаєра», окуповані території Донбасу набудуть особливого статусу, що в подальшому дасть змогу проводити там вибори. Але найголовніше — це звільнення сходу України від військ та адміністрації РФ.

Глава німецького уряду заявила журналістам у Берліні — після зустрічі з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте : «В цій справі досягнуто прогресу, але його недостатньо, слід вжити ще чимало інших заходів для стабілізації ситуації. Проте про скасування санкцій проти Росії не йдеться». А от завдяки досягнутій домовленості про особливий статус для східної України виконано передумови для проведення саміту в «нормандському форматі» на рівні глав держав і урядів, під час якого розглядатимуться можливості для подальшої деескалації конфлікту.

Ангела Меркель зазначила, що мета зустрічі в «нормандському форматі» — «покласти край п’ятирічним бойовим діям на сході України». «Ми зробили крок уперед, але попереду ще багато таких кроків», — сказала канцлерка. Вона також підтвердила, що саміт відбудеться у Парижі. Щоправда, дату проведення не назвала.

Берлін.

Фото автора.