Турецький науковець Бюлент Шик тривалий час займався вивченням впливу на здоров’я людей різних продуктів харчування — вирощених в екологічно чистих зонах, і в тих, де ґрунт та повітря значно гірші, і своїми спостереженнями зі сторінок різних видань почав ділитися з читачами.

Він попередив громадськість, що отруйні хімічні речовини, використовувані на заході Туреччини для вирощування овочів, потрапляють в організм людини й спричиняють рак шлунка. Не придатна в цьому регіоні й вода для пиття, бо в неї потрапляють отруйні препарати уповільненого дії. Високий рівень канцерогенів учений виявив у басейні ріки Ергене, що на північному заході Туреччини, поблизу населених пунктів у провінціях Киркларелі, Текірдаг і Едірне. До речі, ці дослідження Бюлент Шик проводив за сприяння міністерства охорони здоров’я і не вважав за потрібне приховувати їх результати від людей. Він попереджав їх, місцеву й центральну владу про ту небезпеку, на яку наражають усіх, хто мешкає у цьому регіоні.

Але замість того, щоб вжити хоч якось дій, чиновники подали на вченого до суду за порушення законів про конфіденційність і за «надання забороненої інформації» населенню. Наприкінці вересня суд розглянув цю справу і присудив Бюленту Шику 15 місяців тюремного ув’язнення за розкриття інформації про наукові дослідження, які, нібито, викликали зайву тривогу й паніку серед населення.

Турецька газета Cumhuriyet, з якою активно співпрацював науковець, даючи поради про те, як уникати отруєння небезпечними харчовими продуктами, якої дієти дотримуватися людям з різними захворюваннями, зазначила, що таке сурове покарання суд виніс і за те, що Шик не покаявся публічно в «своїх гріхах» перед владою. Його адвокат перед винесенням вироку заявила стороні обвинувачення і суддям, що «було б справжнім злочином, якби ця наукова інформація, від котрої залежить здоров’я населення, не публікувалася».

Але суд у Стамбулі не звернув уваги на її слова. Щоправда, зняли обвинувачення в «наданні забороненої інформації», але визнали винним у порушенні закону про конфіденційність. Але через те, що захист заявив, що оскаржуватиме вирок в Апеляційному суді, Бюлента Шика тимчасово залишили на волі — до розгляду касаційної скарги. Однак попередили, щоб він припинив лякати народ через газети, радіо й телебачення.