Із таким закликом звернувся президент Румунії Клаус Йоганніс до всіх членів Націонал-ліберальної партії, які зібралися на засідання її керівного органу в Яссах. Перед цим її лідерам, які очолюють парламентську опозицію, вдалося в останній момент добитися, щоб розгляд питання про вотум недовіри уряду було перенесено із суботи, 5 жовтня, на чому наполягала правляча Соціал-демократична партія, на будній день. Голосування призначено на четвер, 10 жовтня.

Президент у Яссах із упевненістю заявив: «Румунія наступного тижня матиме новий уряд». Він наголосив, що кабінет міністрів соціал-демократів, очолюваний Віорікою Денчіле, більше не зможе одержати довіру депутатів, бо вона втратила більшість у вищому законодавчому органі. На його думку, вона також навряд чи зможе вмовити частину тих депутатів, які поставили свої підписи під внесеним до парламенту документом «Щоб відродити Румунію, уряд Денчіле має бути терміново звільнене», відмовитися від своєї переконаності.

Румунський інформаційний портал Digi24.ro процитував висловлювання президента в Яссах. «Вотум недовіри набрав ходу і підтримки в суспільстві, тому кажу вам цілком серйозно: підготуйтеся до керування! Я дуже цього хочу й кажу про це відкрито та публічно, щоб усі громадяни Румунії зрозуміли: бажаю, щоб ця пропозиція (про вотум недовіри. — Ред.) пройшла і цей неуспішний уряд нарешті впав», — заявив Клаус Йоганніс. Але водночас він попередив націонал-лібералів, які вважаються головними кандидатами на формування уряду, що їхній мандат буде надкоротким, бо вже наступного року відбудуться чергові парламентські вибори. І, щоб завоювати довіру в народу, йому належить багато чого зробити для усунення помилок уряду соціалістів, переглянути непопулярні реформи в судовій системі. Проводячи їх, колишній кабінет прагнув полегшити життя корупціонерам, а головне — добитися виправдання для свого екс-лідера Лівіу Драгні, який зараз відбуває тюремне покарання за зловживання службовим становищем при використанні європейських коштів і за корупцію.

Клаус Йоганніс навіть поставив перші пріоритетні завдання перед новим кабінетом міністрів. «Країні зараз потрібний уряд, який зможе чітко організувати проведення президентських виборів, сформувати й представити реальний національний бюджет на наступний рік. Це дуже важке завдання — так, нинішній міністр фінансів зізнався, що під час формування цього документа вже допущено чимало помилок. Далі на країну чекають місцеві й парламентські вибори, які уряд має готувати й проводити чесно й відкрито. Щоб прояснити ситуацію до кінця, скажу, що від Націонал-ліберальної партії чекаю цілісного, ефективного й головне — сумлінного керування країною в цей перехідний короткий період», — заявив глава Румунії.

Чи не поспішив президент із такими висловлюваннями? Про це сперечаються не тільки журналісти, а й на кухнях, на вулицях. Люди чекають змін, але всі впевнені, що Соціал-демократична партія легко й без бою позиції не здасть. Щоправда, переконаність, з якою Клаус Йоганніс звернувся із Ясс до народу, вселяє надію, що зміни близькі. Газети навіть називають прізвище кандидата на посаду прем’єра. На думку ЗМІ, найбільші шанси бути висунутим президентом на цю посаду в глави Націонал-ліберальної партії Людовіка Орбана.