Ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони іноземцям прямо чи опосередковано набувати у власність українські землі сільськогосподарського призначення закликають депутати Вінницької облради.

Про це йдеться у «Зверненні щодо майбутнього продажу земель сільськогосподарського призначення» до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, прийнятому на черговій сесії 26 вересня цього року. Ще однією вимогою є застереження від поспішного відкриття ринку землі. Натомість депутати пропонують розпочати широке публічне обговорення покрокового запровадження прозорого, цивілізованого обігу земель в інтересах нинішнього і майбутнього поколінь українців.

«Звертаємося до вас щодо недопущення поспішного відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення і законодавчої заборони іноземцям купувати українські землі та заборони продажу земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Надати державі виключне право купувати землі сільськогосподарського призначення. Забезпеченням цього є внесення відповідних норм до першої частини Конституції України, що можна зробити лише після проведення всеукраїнського референдуму. Невиконання цього та допуск іноземців до українських земель є реальною загрозою нашій економічній та продовольчій безпеці, а також призведе до наростання соціального напруження та пришвидшеної деградації українського села!» — йдеться у зверненні обласних депутатів Вінниччини.

У документі зазначається, що земля має бути ресурсом розвитку українського народу, а не об’єктом наживи для іноземних спекулянтів та олігархів, у тому числі росіян та представників кремлівської кліки, які вже давно обзавелися паспортами країн ЄС, Великої Британії та США.

Звернення озвучив його ініціатор, депутат облради Сергій Лановик. Документ підтримали 63 депутати із 70 присутніх. Не голосували семеро.

Перед початком роботи сесії біля будівлі облради зібралися представники фермерів з різних районів області. Попри дощову погоду, вони тримали плакати з написами, де йдеться про заборону продажу землі.

«Не для того наші предки землю захищали, щоб ми її продали», — читаємо на одному з них.

— Нехай люди на референдумі скажуть, чи можна продавати землю, — зазначає один із учасників пікету.

З пікетувальниками спілкувався депутат облради Сергій Лановик. Він повідомив, що наступного тижня відбудеться розширена зустріч аграріїв краю з керівництвом області.

Вінниця.