Тарас Висоцький, Роман Лещенко,  народні депутати Микола Сольський та Павло Халімон.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Комітет з питань аграрної та земельної політики працюватиме над спільним комплексним рішенням щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні. На цьому наголосив голова комітету Микола Сольський.

Адже у Верховній Раді зареєстровано 11 законопроектів, які пропонують різні підходи до врегулювання надзвичайно важливого для держави питання. Серед інших альтернативних — законопроект № 2178-10 від 10.10.2019, поданий народними депутатами із фракції «Слуга народу».

Він уже обговорюється громадськістю, фермерами, керівниками аграрних підприємств. У документі також відображено позицію керівництва України щодо тих нюансів, які мають бути за-проваджені під час організації ринку земель, запевнив Микола Сольський учора під час брифінгу «Законодавчі ініціативи щодо земельної реформи», що відбувся у стінах парламенту.

Відповідно до урядового законопроекту, нагадав Микола Сольський, покупцями сільгоспземель можуть бути громадяни — фізичні особи, а також юридичні особи — резиденти України, тобто зареєстровані за українським законодавством. А альтернативний передбачає обмеження. Як ідеться у законопроекті, «до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення...».

Але це правило, за словами Миколи Сольського, не поширюватиметься на ті аграрні компанії, які працюють на українському ринку понад три роки. Вони зможуть купувати ті сільгоспземлі, які орендуватимуть на дату відкриття ринку, — 1 жовтня 2020 року.

«Є понад 1300 підприємств, які вже роками працюють в Україні, вкладаються в українську землю, інфраструктуру, створюють робочі місця, і належать, у тому числі, іноземцям», — зазначив він.

Також цим альтернативним законопроектом запроваджуються додаткові обмеження, пов’язані з концентрацією земель в одні руки. На рівні області або Автономної Республіки Крим відсоток концентрації зменшено з 15 до 8 відсотків, введено додаткові обмеження по концентрації на рівні об’єднаних територіальних громад — до 35 відсотків.

Уповноважений глави держави із земельних питань Роман Лещенко запевнив присутніх, що «позиція Президента України в питанні земельної реформи зводиться до того, щоб був національний консенсус... Президент хоче почути думку кожного і для цього створюються безпрецедентні заходи для організації національного діалогу».

«Ми плануємо об’їхати всю Україну, провести 18 земельних регіональних форумів, почути думки всіх верств і зацікавлених сторін, — поінформував заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. — Спільно прийматимемо рішення, не забуваючи про нашу мету — зберегти аграрну галузь як лідера економіки і водночас дати поштовх для подальшого розвитку, залучивши додаткові інвестиції, збільшивши доходи, в тому числі і пайовиків».

На брифінгу побувала Галина КВІТКА.