Делегація з Новограда-Волинського Житомирської області повернулася з поїздки до Грузії, де брала участь у традиційних урочистостях «Лесяоба», присвячених пам’яті видатної поетеси Лесі Українки.

«Якби я не була українкою, то хотіла б бути грузинкою», — казала Леся Українка, яка захоплювалася мужністю грузинського народу і всім серцем любила його культуру, традиції, мову та історію. Саме тут вона провела останні роки свого життя і написала драму-феєрію «Лісова пісня». За традицією восени у місті Сурамі, де 1913 року обірвався життєвий шлях поетеси, збираються представники широкої громадськості, щоб вшанувати пам’ять нашої великої землячки. Цього року це були делегації з Польщі, Латвії, Литви, Білорусі та України.

Новоград-Волинський вже багато років плідно співпрацює з грузинськими містами Сурамі та Хашурі, і делегація з цього міста вже не вперше бере участь у святкуванні «Лесяоба». Під час візиту гості з України познайомилися з досягненнями Хашурського району, відвідали гімназію імені Лесі Українки, в якій викладають українську мову, Музей-бібліотеку Лесі Українки, а також побували на Святі осені.

Програма перебування делегації на грузинській землі також передбачала налагодження ділових контактів. Зокрема, члени делегації відзначили досягнення у сфері формування туристичної привабливості міст Грузії, що наразі забезпечує стабільні надходження у бюджет країни. У цьому новоград-волинці вбачають приклад для наслідування.

Учасники делегації підкреслюють, що місток між двома народами, який проклала Леся Українка, слугує і нинішнім поколінням. У цьому — велика заслуга Таріела Гоголадзе, голови Товариства Лесі Українки в Грузії, який протягом 11 років працював міським головою Сурамі і є незмінним учасником міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» та «Лесяоба». Новоградволинці сподіваються на подальший взаємовигідний розвиток братерських відносин з містами-побратимами.