Знятий за мотивами однойменної повісті Івана Франка, фільм став наймасштабнішим історичним екшеном часів незалежної України. Напередодні ввечері в столичному кінотеатрі «Київська Русь» відбулася гала-прем’єра. Презентацію організатори перетворили на справжнє шоу.

Уже перед входом до кінотеатру на гостей чекав театральний сюрприз: група акторів, одягнених у костюми з фільму, влаштувала каскадерські бої. Тут же оживала народна автентика: гучне гупання барабанів, до болю національне гудіння трембіт та навіть маловпізнавані звуки рідкісних інструментів. Далі відвідувачів вражали вогняним та кінним шоу. Навіть не знаю, що в цей вечір горіло яскравіше: прожектори, акторські реквізити, спалахи сотень камер чи захоплені очі глядачів.

Поки люди надворі займали місця в черзі для світлини на згадку, справжній мистецький хаос перенісся в хол кінотеатру. За словами організаторів, на гала-прем’єру завітало майже півтори тисячі гостей. Фотографи не пропускали можливості в розбурханому натовпі час від часу ловити спалахами знайомі зіркові обличчя. Та в цьому й не було особливої складності, адже привітати творчу команду прийшло багато українських митців, акторів, співаків і ведучих.

Організатори заходу презентували гостям пам’ятну монету, присвячену прем’єрі фільму. Таких екземплярів видали всього півтисячі. Окрім цього, відбулася врочиста церемонія гасіння марки «Захар Беркут» за участі режисерів фільму Джона Вінна та Ахтема Сеітаблаєва, продюсера Єгора Олесова та директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського.

«Стрічка поєднує минуле і сучасне. Сподіваюся, цей фільм увійде в історію, як і наша марка», — зазначив Ігор Смілянський.

Уже за десять хвилин гостей запросили до двох кінозалів. Двері зачинили — історія, розказана колись талановитим майстром слова Іваном Франком, уперше ожила на екранах. «Це ніби відпускати власну дитину в далеке плавання», — поділився хвилюванням режисер стрічки Ахтем Сеітаблаєв.