Як повідомила прес-служба міністерства національної оборони країни, кількість терористів, ліквідованих з початку операції під назвою «Джерело миру», сягнула 277. Зазначається, що в ній задіяно не тільки підрозділи армії Туреччини, а й загони опозиційної Сирійської національної армії.

І хоча Туреччина заявила, що пріоритетом для неї, як і під час проведення попередніх антитерористичних операцій, є безпека населення, мінімізація збитків інфраструктурі, культурним і історичним пам’яткам Сирії, а також повага її територіальної цілісності та єдності, чимало ЗМІ відзначають: багато сирійських об’єктів, не пов’язаних з бойовиками, уже зруйновано в результаті бомбардувань і артилерійських обстрілів. Наприклад, серйозно пошкоджено інфраструктуру в містах Телль-Аб’яд і Айн-Іса, зруйновано лінію електропостачання водонапірної станції, яка подавала питну воду в місто Хасеке. Було завдано серйозного удару по греблі поблизу міста Ель-Малікія.

Світова громадськість тим часом різко засудила воєнні дії Анкари в Сирії. Рада Безпеки ООН закликала Анкару до максимальної стриманості, а головуючий у РБ постпред ПАР Джеррі Метьюс Матджила категорично заявив, що ситуація в Сирії не має перспектив військового вирішення. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер також звернувся із закликом до Туреччини зупинити операцію. Він заявив, що бажання Анкари зміцнити свою зону безпеки зрозуміле, але її владі не слід очікувати від Брюсселя підтримки й того, що Євросоюз «платитиме за це». Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні не тільки закликала Туреччину припинити воєнну операцію в Сирії, а й попередила про її небажані наслідки. «Наша позиція стосовно військової інтервенції, що її здійснює Туреччина на північному сході Сирії, зрозуміла. Ми просимо Туреччину зупинити її. Ми вважаємо, що наслідки будуть украй небезпечним», — звернулася вона до влади Туреччини. До їхніх закликів приєднався і президент Франції Еммануель Макрон. Президент США Дональд Трамп попередив турецьку сторону, що США уважно стежитимуть за розвитком подій у Сирії і за необхідності негайно прийдуть на допомогу курдам. «Якщо Туреччина поводитиметься по-варварськи стосовно курдів, то я знищу турецьку економіку», — заявив він.

Сам Ердоган різко розкритикував осуд країнами ЄС і порадив її лідерам перестати говорити про вторгнення. Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина вже прийняла понад 3,5 мільйона сирійських біженців, а зараз і їм, як і громадянам країни, загрожують атаки терористів.

Повну версію читайте тут.