Віоріка Денчіле минулого тижня самовпевнено заявляла: «Вотум недовіри не пройде!» Виявилося — пройшов.

Під час бурхливих дебатів з цього питання уряд соціал-демократів критикували за серйозні недоробки й бюрократизацію у сферах охорони здоров’я та освіти, охорони правопорядку. Депутати від опозиції вказали міністрам на відсутність серйозних інфраструктурних проектів, передали думку людей, що дороги в країні перебувають в жахливому стані, а нові просто не будуються. Найбільше соціал-демократам дісталося за їхнє незграбне прагнення реформувати судову систему й «розкрити парасольку» над хабарниками, казнокрадами й тими, хто наживався за рахунок свого службового становища, а також спробами підвести екс-лідера партії Лівіу Драгня під амністію, щоб він зміг очолити кабінет міністрів (закон не дозволяв йому обіймати цю посаду через наявність умовної судимості). В підсумку — за відсторонення уряду соціал-демократів від керування державою проголосувало 238 депутатів, хоча для його відставки було потрібно 233 голоси.

«Ми зупинили Соціал-демократичну партії від завдання подальшої шкоди Румунії», — цитують п’ятничні видання слова голови опозиційної Націонал-ліберальної партії Людовіка Орбана, який був ініціатором винесення вотуму недовіри уряду. І зазначають, що президент країни Клаус Йоганніс негайно почне консультації із представниками всіх політичних партій для висування погодженої кандидатури на посаду прем’єр-міністра. Коли претендента визначать, у нього буде лише 10 днів для сформування нового кабінету міністрів. Він працюватиме до чергових парламентських виборів, які в Румунії відбудуться наприкінці 2020-го.

Але цього року на громадян Румунії чекає ще один політичний поєдинок, бо в листопаді їм належить обирати президента країни.

Повну версію читайте тут.