Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики заслухав та обговорив інформацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і Міністерства фінансів щодо оцінки ефективності бюджетної підтримки сільгосптоваровиробників у 2019 році та перспективи впровадження нових механізмів підтримки у 2020-му.

— Говорячи про бюджет 2020 року, уряд подав єдину програму розміром 4,4 мільярда гривень на здешевлення фінансових ресурсів під купівлю сільськогосподарських земель аграрними виробниками, — поінформував присутніх Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. — Є багато пропозицій щодо збереження програм від народних депутатів, від сектору, які, з точки зору агровиробників, працюють ефективно і мали б бути пролонговані.

Передусім наголошується на важливості збереження компенсації відсоткових ставок за  кредитами. Адже багато господарників, зокрема фермерів, взяли на декілька років кредити і планували, що ставка буде компенсуватися. Другий момент — збереження в цілому підтримки у рамках 800 мільйонів гривень, призначених для розвитку фермерських господарств. Третій — акцентувати на підтримці таких галузей, як свинарство та ВРХ (і м’ясного напряму, і молочного), садівництво, оскільки галузі капіталомісткі й формують багато робочих місць. Також були звернення пролонгувати програму компенсації вартості сільськогосподарської техніки, виробленої в Україні — як у цілому, так і для фермерських господарств. Усі ці пропозиції, тільки з різними сумами, подані до Комітету з питань бюджету.

Компенсація відсоткових ставок — це правильна, ефективна програма, тому що вона дозволяє ініціювати у прозору площину переведення фермерських господарств і, в цілому, аграрних виробників. І ми виступатимемо за її продовження уже в рамках бюджетного комітету... Аграрій матиме фінансовий ресурс і зможе обирати, який продукт, яка технологія йому потрібна, — окреслив пріоритети бюджетного фінансування агросектору Тарас Висоцький. 

Водночас народні обранці акцентували увагу уряду, що кошти державного бюджету, призначені на підтримку підприємств аграрної галузі у нинішньому році, використані лише на 30 відсотків.

— Перед 2020 роком виникає питання по 2019-му, — зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. — Узяти хоча б фінансування для фермерських господарств часткової компенсації відсоткової ставки за залученими кредитами, вартості насіння, витрат, пов’язаних з сільськогосподарськими дорадчими послугами, кооперативи, бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь... Із запланованих 800 мільйонів гривень витрачено лише 137 мільйонів... На часткову компенсацію відсоткової ставки у вівчарстві, бджільництві, шовківництві та рибництві із передбачених 50 мільйонів гривень спрямовано тільки 6,1 мільйона...

Під час засідання народні обранці ухвалили рішення провести 4 грудня 2019 року парламентські слухання на тему «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення».

Сьогодні комітет планує розглянути внесені до Верховної Ради законопроекти щодо особливостей обігу земель сільгосппризначення.