Україна — незалежна, унітарна і демократична держава, а хто не згоден з цим — матиме справу з нашими захисниками. На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський під час перебування на Донеччині та, зокрема, в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Прибувши до штабу Об’єднаних сил, глава держави привітав усіх воїнів із Днем захисника України та вручив військовослужбовцям державні нагороди.

Ордени «За мужність» ІІ та ІІІ ступенів, Данила Галицького, медалі «За військову службу Україні» і «Захиснику Вітчизни», отримані цього дня сержантами, старшинами, матросами, прапорщиками та офіцерами Збройних Сил України, стали гідною відзнакою їхніх звитяги й мужності, а також щоденного подвигу, здійснюваного під час захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Президент присвоїв почесне найменування «Імені князя Романа Великого» 14-й окремій механізованій бригаді та почесне найменування «Херсон» — 11-й окремій бригаді армійської авіації.

Звертаючись до воїнів, В. Зеленський наголосив: «Сьогодні я не хочу говорити багато. Бо, власне, єдине, що сьогодні повинні сказати і Президент, і кожен українець, — це просто «дякую»! За ваші відвагу і доблесть. За характер, за дух, за волю, за витримку. За мирний сон в українських містах і селах. За те, що тримаєте небо».

Президент підкреслив, що нині, після кількох років спротиву російській агресії, українці стали набагато сильніші. «Юні хлопці та дівчата, які ще вчора йшли захищати Неньку без бронежилетів та в кросівках, сьогодні — змужнілі, загартовані та вправні лицарі, що стоять на сторожі національної безпеки України», — сказав він.

За словами В. Зеленського, до початку війни на Донбасі у 2014 році українці помилково почувалися в безпеці, а за усвідомлення масштабів катастрофи від цієї недалекоглядності нашій державі довелося заплатити втратою життя тисяч людей та контролю над частиною території.

«Таке явище, як війна, здавалося нам чимось дуже далеким. У цей час держава або мало, або зовсім не піклувалася про власне військо. Ми чули новини про збройні конфлікти у світі, проте були впевнені: нас це ніколи не зачепить, — сказав Президент. — Анексований Крим та початок війни на Донбасі. Стрічки жахливих новин із кількістю жертв, обстрілів, захоплених населених пунктів — це все була справді шокова терапія, немов дві тисячі вольт пропустили по тілу нашої рідної країни».

Такі події, за словами глави держави, для будь-якої країни є історичними та визначальними. Вони є моментами істини, коли в цілого народу є тільки два шляхи. Перший — здатися й назавжди зникнути з лиця землі. Або народитися вдруге. Усупереч усьому. На зло всім ворогам. Підвестися на ноги, обтрусити пил, посміхнутися і сказати: «Ні, не дочекаєтеся». «І ми обрали саме цей шлях», — наголосив Президент.

Під час відвідання Донеччини В. Зеленський зосередив увагу на ситуації в районі лінії зіткнення та на умовах несення служби й проживання українських військових на передовій. За власної ініціативи він вручив державні нагороди та годинники п’ятьом бійцям 92-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Перебуваючи у прифронтовій зоні, Президент поклав квіти до пам’ятника захисникам Авдіївки, що був відкритий 19 вересня 2017 року за кількасот метрів від позицій противника. В. Зеленський разом із присутніми хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героя України, заступника командира батальйону 72-ї окремої механізованої бригади Андрія Кизила, який загинув 29 січня 2017 року, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Донецька область.