Президент Румунії Клаус Йоганніс після консультацій з лідерами політичних партій назвав кандидата на посаду прем’єр-міністра — замість Віоріки Денчіле, кабінету міністрів якої парламент минулого тижня висловив вотум недовіри. Як і передбачали політичні аналітики, ним став голова Націонал-ліберальної партії Людовік Орбан.

Про це у вівторок на прес-конференції офіційно повідомив журналістам сам глава держави. Він уточнив, що новий уряд буде створено «навколо Націонал-ліберальної партії, єдиної із усіх політичних сил, яка погодилася взяти на себе відповідальність за керування країною» у цей складний період.

56-річний Людовік Орбан має управлінський досвід роботи в уряді. Свого часу він очолював міністерство транспорту, а потім майже два десятиліття не сходив з політичної сцени й очолював опозицію, яка добилася відставки уряду соціал-демократів. Згідно з конституцією Румунії в Людовіка Орбана є 10 днів для сформування нового складу уряду, який він має подати на затвердження парламенту. Якщо за нього проголосують 233 депутати, то новий кабінет міністрів негайно приступить до роботи.

Головним викликом для уряду Орбана стане формування бюджету країни на 2020 рік. Як зазначає румунська преса, це завдання ускладнюється тією обставиною, що Віоріка Денчіле протягом останніх місяців безоглядно витрачала бюджетні кошти на різні програми для того, щоб погасити невдоволення в суспільстві і якнайдовше утриматися за рахунок популізму й коштів платників податків при владі.

Іншим важливим завданням для нового кабінету міністрів стане проведення президентських виборів у Румунії, перший тур яких призначено на 10 листопада. Головним претендентом на цю посаду не без підстав вважають чинного президента Клауса Йоганніса. Раніше його основним суперником оглядачі називали Віоріку Денчіле. Але після того, як вона довела Соціал-демократичну партію до глибокої кризи, а потім втратила й кермо  виконавчої влади, її шанси пробитися в президенти різко знизилися.