Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, Голова Моніторингової Місіі ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

«Дискусія, яка відбуватиметься на цьому майданчику, допоможе вирішити багато питань, які постають перед Верховною Радою, Кабінетом Міністрів, Президентом, нашими закордонними партнерами та громадськістю. — наголосив він. — Нині багато речей використовують для поділу, а треба шукати позиції, які об’єднуватимуть Україну — і територіально, і в людському та громадському вимірах». Д. Разумков зауважив, що необхідно ставити питання про повернення людей, які постраждали внаслідок конфлікту, передусім на ментальному рівні. Адже часто вони є заручниками ситуації, яка склалася. Для досягнення цієї мети, на думку глави парламенту, необхідно створити певні умови. «Тут має бути краще передусім економічно і політично, — сказав він. — Не менш важливим є соціальний та інформаційний аспекти. Протягом бага-тьох років ми не створили належних інформаційних умов, які змогли б повернути наших громадян і донести ті позиції, які є всередині держави. Люди отримують дані з інших джерел, які майже завжди не відповідають дійсності».

Голова Верховної Ради наголосив, що наступного тижня відбудеться виїзне засідання на сході країни, під час якого народні депутати зможуть зібрати проблематику, а окремі питання навіть вирішать безпосередньо на місці. 

Д. Разумков висловив сподівання, що в рамках цього засідання можна буде напрацювати матеріал, який допоможе парламентаріям більш чітко та ефективно реагувати на виклики, які стоятимуть перед ними. Водночас очільник законодавчого органу влади побажав, щоб такі форуми стали регулярними та ефективними. А також припустив, що, можливо, вже зовсім незабаром на таких майданчиках говоритимуть про те, як ми повернули свої території і що робимо для того, щоб їх відновити.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець подякував Голові Верховної Ради за те, що він знайшов можливість долучитися до роботи форуму. Водночас він акцентував увагу на тому, що серед нагальних питань не варто забувати і про довгострокові перспективи. «Ми вже нині маємо думати про перехідне правосуддя, яке дасть змогу забезпечити оптимальну адаптацію суспільства й держави від війни до миру, — сказав він. — І про те, як гармонізувати національне право із гуманітарним для відновлення справедливості та притягнення до відповідальності тих, хто вчиняв найтяжчі злочини під час цієї війни. Важливо організувати діалог з організаціями громадянського суспільства, які експертно займаються питаннями, пов’язаними із захистом осіб, які постраждали від конфлікту». Народний депутат також наголосив на тому, що в питанні мирного врегулювання не буде простих рішень. Мовляв, завжди будуть люди і політичні сили, які спекулюватимуть на цьому. «Будь-яке наше з вами рішення можна буде розцінити як неправильне з різних точок зору, — сказав він. — Але всі ми хочемо миру і маємо для цього працювати і знаходити компроміс».

Очільниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер перенесла свою відпустку для того, щоб залишитися в нашій країні та по-трапити на правозахисний форум. Вона передала парламентаріям пакет рекомендацій, які, на думку експертів, варто врахувати під час подальшої законодавчої роботи. А також закликала народних обранців дослухатися до думки громадських правозахисних організацій, адже «вони знають, що і як треба робити, щоб права людини витримувалися». «Я і мої колеги з різних агентств ООН — це ваш безплатний і якісний ресурс, — сказала пані Богнер. — Ми повністю у вашому розпорядженні сьогодні і в майбутньому. Наше головне і єдине завдання — допомагати вам просувати права людини. Використовуйте наші досвід та вміння».

За словами М. Богнер, прийняття в першому читанні законопроекту про гармонізацію національного кримінального законодавства із міжнародним кримінальним правом — це важливий крок на шляху до забезпечення відповідальності за міжнародні кримінальні злочини на національному рівні. Експерти передали свої рекомендації для покращення законопроекту під час підготовки його до другого читання. А також вони наголошують на необхідності якомога швидше ратифікувати Римський статут міжнародного кримінального права.

Учора до форуму долучилося півтора десятка правозахисних організацій, які вже шостий рік працюють із питаннями подолання наслідків збройного конфлікту та захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях. Вони підготували дорожню карту основних законодавчих ініціатив, на які очікують від нового складу парламенту.